Kampanja protiv predugovora sa UAE

Srpska napredna stranka optužila je vladu Vojvodine, i pojedine medije da vode brutalnu kampanju protiv predugovora sa UAE o ulaganjima u srpsku poljoprivredu.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 20.01.2013.

15:58

Default images

Ministar poljoprivrede Goran Knežević kaže da je klauzulom sporazuma sa firmom Al Dahra predviđena investicija od milijardu i 250 miliona evra što je najveća pojedinačna investicija u Srbiji.

Protiv sporazuma sa arapskom Al dahrom kojim je za ulaganja u srpsku poljoprivredu za 2103. i 2014. godini predviđeno čak 300 miliona evra povela se neprimerena i brutalna kampanja kaže ministar poljoprivrede Goran Knežević.

"Tu kampanju vode neki mediji neka udruženja i što me posebno čudi Vlada Vojvodine. Oni koji su protiv promena ali za zadržavanje postojećeg stanja.To postojeće stanje je najmanje plate u okruženju, najveća inflacija, najveća nezaposlenost. A u poljoprivredi to su najmanji prinosi po hektaru, najmanji izvoz i potpuna zavisnost od toga da li će da nam padne kiša ili će da nam sija sunce", kaže Knežević.

Dogovor sa Al Dahrom je prema ministrovim rečima spas za 7 propalih poljoprivrednih kombinata koji u ovom trenutku poveriocima duguju oko 30 miliona evra.

"Mogu da vam kažem podatak da je za tih 7 propalih poljoprivrednih kombinata cena u privatizaciji plaćena 23 miliona evra. Ovog trenutka kao što znate iz sporazuma UAE plaćaju za tih 7 propalih kombinata 100 miliona evra. Znači prosečna cena je oko 13.300 evra po hektaru dok je danas zvanična prosečna cena oko 5.000 evra po hektaru."

Dogovoreno je i da Al dahra uloži jos 100 miliona evra u mehanizaciju i zalivne sisteme. Sporazumom je obuhvaćen i zakup oko 3000 hektara koji su sada u korisništvu PKB-a tj. PK 7 juli u Surčinu. Prosečna cena zakupa je 270 evra po hektaru a ta cena će vremenom dostići i 370 evra po hektaru kaže ministar. Dodaje da se za to zemljište godinama nije plaćao zakup i da je prosečna cena zakupa zemljišta u Srbiji u 2012. iznosila 180 evra.

U međuvremenu pokrajinski ombudsman ocenio je da su odredbe predugovora kojim se najavljuje međudržavni sporazum s kompanijom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u suprotnosti sa zakonima Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: