Deficit budžeta 191,9 milijardi RSD

Deficit budžeta Srbije je u 2012. godini, prema preliminarnim podacima, bio 191,9 milijardi dinara, a rebalansom je bio predviđen deficit od 203,6 milijardi.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 16.01.2013.

10:42

Default images

U prošloj godini prihodi su ostvareni u iznosu od 788,51 milijardi, a rashodi su bili 980,38 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija i privrede.

U decembru je zabeležen deficit budžeta u iznosu od 30,6 milijardi dinara. Kako je saopštilo ministarstvo, konačni podaci o prihodima i rashodima biće poznati nakon izrade završnog računa budžeta.

Ono što treba napomenuti je da ovaj izveštaj ne uključuje prihode i rashode indirektnih korisnika, koji će takođe biti obuhvaćeni završnim računom, dodaje se.

Prihodi su u decembru ostvareni u iznosu od 69,1 milijardi dinara. Najveći iznos ostvaren je po osnovu PDV-a - 31,2 milijarde i akciza - 14 milijardi dinara. Po osnovu neporeskih prihoda ostvareno je skoro 12 milijardi dinara.

Osim redovnih neporeskih prihoda, u decembru su bile značajne uplate po osnovu dobiti javnih preduzeća i agencija, kao i po osnovu raspodele stečajne mase u završenim stečajnim postupcima.

Rashodi budžeta u decembru 2012. godine izvršeni su u iznosu od 99,7 milijardi dinara. Za razliku od prihoda koji u decembru nisu značajno viši u odnosu na druge mesece, rashodi su, tradicionalno, najviši u ovom mesecu.

To se prevashodno odnosi na subvencije, kupovinu roba i usluga, kapitalne i izdatke za budžetske pozajmice. Ove godine nešto viši su i rashodi za socijalnu zaštitu zbog isplate druge rate tzv. ''trinaeste penzije'', odnosno socijalne pomoći penzionerima sa najnižim primanjima.

Najveće stavke na rashodnoj strani predstavljaju isplata plata zaposlenima i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (PIO fond, RFZO, Nacionalna služba za zapošljavanje), čiji se najveći deo odnosi na penzije.

U prošloj godini najviši prihod bio je od PDV-a - 367,47 milijardi dinara, a prihod od akciza - 180,63 milijarde. Najviši rashodi bili su za organizacije obaveznog socijalnog osiguranja - 288,78 milijardi dinara, a zatim rashodi za zaposlene - 238,67 milijardi. Kapitalni izdaci bili su 34,46 milijardi dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: