Potrošači od Zakona nemaju ništa?

Srbija ima dobar zakon o zaštiti potrošaca, ali ga ne primenjuje, kaže Tijeri Burgoanji, stručnjak za pravna pitanja projekta EU za zaštitu potrošača kod nas.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 16.12.2012.

15:23

Default images

Burgoanji je precizirao da misli na Zakon o zaštiti potrošača koji je donet 2010. godine, ali da je za godinu dana koliko je u Srbiji uočio problem da "ne postoji mehanizam procedure za efikasnije sprovođenje tog zakona".

Država mora stati iza svojih zakona, pa i ovoga, u suprotnom oni su samo slovo na papiru i potrošači od toga nemaju ništa, ocenio je Burgoanji u Jagodini.

Neophodna je promena u čitavom sistemu, kada je u pitanju zaštita potrošača, jer bez toga se ne mogu očekivati nikakvi pomaci, promene i boljitak, a ni jačanje same zaštite prava potrošača u srbiji, ocenio je on.

Burgoanji je istakao da u primeni zakona o zaštiti potrošaca, veoma važnu ulogu ima i nevladin sektor, odnosno Udruženja za zaštitu potrošača.
Cilj projekta "Jačanje zaštite potrošača u Sbiji" kojeg finansira Evropska unija sa 2,5 miliona evra, a sprovodi konzorcijum na čelu sa kompanijom European Profiles S.A (Grčka) je da pomogne da se ove organizacije osnaže, jer su, kako je ocenio, sada slabe.

Projekat uključuje zakonodavstvo u oblasti zaštite potrošače, osnaživanje institucija koje se bave zaštitom potrošača prvenstveno državnih, unapređenje položaja i jačanja kapaciteta Udruženja za zaštiti potrošača da bi postali aktivniji na tržištu.

Cilj je i podizanje svesti o pravima potrošača, pre svega kod trgovaca i sudija, naveo je Burgoanji i dodao da žele ubediti Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija da daje sredstva i više pomaže Udruženja za zaštiti prava potrošača. Jedinio tako Udruženja mogu imati jednu snagu i moć da se bave onim zašto su osnovana, ocenio je on i dodao da tržišna inspekcija mora imati veliku ulogu u zaštiti potrošača.

"Predali smo nadležnom ministartsvu dokumenat koji sadrži naše predloge za izmenu i dopunu Zakona o zaštiti potrošača, a upravo glavne izmene i dopune se odnose na veće nadležnosti tržišne inspekcije", rekao je on.

Tržišna inspekcija je u Srbiji imala značajne nadležnosti i "neophodno je da se te nekadašnje nadležnosti vrate i da tržišna inspekcija bude glavni organ zadužen za sprovođenje Zakona o zaštiti potrošača", dodao je on.

Burgoanji je ocenio da tela u EU, slična tržišnoj inspekciji u Srbiji, imaju velika ovlašćenja u sprovođenju Zakona o zaštiti potrošača i da se njih trgovci plaše, jer "znaju da će biti sankcionisani ako ne poštuju zakon".

Uz to sudstvo je u ovoj oblasti u EU veoma razvijeno i efikasno, a postoji i institucija "grupne tužbe", što kroz dopune zakona želimo uvesti i u Srbiji, dodao je on.

Grupne tuzbe podižu Udruženja potrošača, idu na sud i prestavljaju veći broj oštećenih potrošača na primer oštećenih od jednog trgovca i traže obeštećenje, ako im je šteta naneta neprofesionalnim postupanjem trgovca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: