Železara: Državu nije briga za nas

Sindikati zaposlenih u Železari ocenili su da vladina Radna grupa za to preduzeće nije zainteresovana da produži stari kolektivni ugovor.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 13.11.2012.

16:58

Default images

Takođe smatraju da nema zainteresovanosti da se započnu pregovori o novom ugovoru do dolaska novog strateškog partnera.

Prema rečima sindikata, na taj način Vlada je otvoreno pokazala nebrigu za 5.200 zaposlenih smederevskoh metalurga i njihove porodice.

"U Železari Smederevo, kod 5.200 zaposlenih i reprezentativnih sindikata vlada velika zabrinutost ovakvom nebrigom Vlade Srbije (Radne grupe za Železaru Smederevo), što nas dovodi u sumnju da je ovo zaista 'socijalno odgovorna vlada"', ističe se u zajedničkom saopštenju Nezavisnog sindikata metalaca i Samostalnog sindikata Železare Smederevo.

Kako 5.200 zaposlenih ne bi došlo u situaciju "bezugovornog stanja", posle 15. decembra 2012. godine kada ističe sadašnji kolektivni ugovor, menadžment Železare Smederevo je reprezentativnim sindikatima u fabrici ponudio potpisivanje "Sporazuma o produženju privremenog važenja Kolektivnog ugovora" u trajanju od jednog meseca i time važnost postojećeg Kolektivnog ugovora produžio do 15. januara 2013. godine.

Reprezentativni sindikati Železare Smederevo i menadžment kompanije više puta su informisali Ministarstvo privrede i finansija o isticanju važenja Kolektivnog ugovora i problemu koji može da nastane za 5.200 zaposlenih, ali "odgovorni koji su zaduženi za Železaru, nisu nas udostojili nikakvog odgovora``.

"Ovde nema ni slova 'S' od 'socijalnog partnerstva i dijaloga', na kojem su insistirali članovi Radne grupe i reprezentativni sindikati i dogovorili da je to jedini i pravi način međusobne komunikacije", ukazali su reprezentativni sindikati Železare Smederevo.

Predstavnici smederevskih metalurga smatraju da ovakvo ponašanje ne uliva poverenje kod zaposlenih, tako da zaposlene i reprezentativne sindikate navodi da opravdano sumnjaju "kako neko smederevskim metalurzima sprema svilen gajtan".

Ova situacija je sasvim sigurno najteža od postojanja Železare Smederevo u njenom 100 -godišnjem radu.

"Radnici Železare Smederevo žele istinu, svoja prava, žele kolektivni ugovor... Mi samo želimo da radimo", poručili su reprezentativni sindikati smederevske železare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: