"Vlada vuče iznuđene poteze"

Vlada Srbije vuče iznuđene poteze kako bi kratkoročno rešila problem ogromnog javnog duga i isplatila penzije i plate u javnom sektoru, izjavili su ekonomisti.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 09.09.2012.

10:13

Default images

ukazujući da se hitno mora usvojiti dugoročni plan izlaska zemlje iz teške finansijske krize.

Premijer Ivica Dačić je upozorio da se Srbija može suočiti sa dužničkim ropstvom i nemogućnošću isplate penzija i plata i sa pravim kolapsom državnih finansija ukoliko se hitno ne preduzmu radikalne mere.

Dačić je za sledeću nedelju najavio paket vladinih antikriznih mera, kroz rebalans budžeta i drastično kresanje troškova države, u cilju uštede od milijardu evra.

Koliko Srbiji nedostaje teško je proceniti iz dostupnih podataka, a sam premijer je izneo okvirnu procenu od "nekoliko milijardi".

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da je javni dug Srbije sada veći od 15 milijardi evra, pa tu činjenicu svakako treba imati u vidu kada se govori o teškoj finansijskoj situaciji.

"U svakom slučaju upozorenje premijera Ivice Dačića je umesno, jer to što sada prispeva za naplatu mi ne možemo da platimo", kaže Madžar.

"Vlada niti može, niti sme dozvoliti da ne isplati penzije i plate u javnom sektoru", ističe Madžar, uz napomenu da u sadašnjoj situaciji "bilo ko da je u koži sadašnje vlasti morao bi da povlači iste poteze".

Vlast se, dodaje on, zbog toga sada angažovala "na raznim stranama sveta, tražeći nove kredite da bi novim dugom otplatila prispele rate starih dugova i druge obaveze".

Madžar kaže da aktuelna vlada uglavnom "prihvata kao svoj pravac delovanja ono što predlažu ekonomisti, ali to ne čini u meri u kojoj to oni ocenjuju kao neophodnu i hitnu obavezu".

On kao naredne obaveze korake koje vlada treba da učniti u pravcu finansijske konsolidacije navodi povećanje PDV-a i sprečavanje rasta plata i penzija, a to su mere za koje se ranije opredelio i Fiskalni savet. Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže da izjavu premijera Dačića o naglo rastućem dugu Srbije razume kao ozbiljno upozorenje da, ukoliko se ništa ozbiljno i u kratkom roku ne preduzme, našoj zemlji preti prava dužnička kriza.

"To upozorenje je vrlo važno, jer je došlo sa najvišeg mesta i ukazuje da ova vlada nema više šta da čeka, već mora veoma brzo da sačini operativni plan kako bi se ogromna rupa u javnim finansijama sanirala", smatra Savić.

Krakotročne mere moraju biti praćene i dugoročnim programom, pre svega u cillju oporavka proizvodnje i jačanja izvoza, tvrdi Savić.

Savić smatra da je, između ostalog, "sada i krajnje vreme da vlada raščisti sa činjenicom da u našoj zemlji neki ljudi uredno plaćaju poreze, dok drugi istovremeno mogu godinama to da ne čine i duguju prilično visoke iznose", čime je oštećen budžet zemlje .

Na problem neselektivne i loše naplate poreza ukazuje i bivši direktor Poreske uprave i šef poslančke grupe URS u Skupštini Srbije Vladimir Ilić.

On je rekao da se u cilju definitivnog rešenja tog problema mora, po uzoru na najrazvijenije zemlje, dovršiti ranije započeta poreska reforma koja je više puta pekidana. Ilić je, međutim, upozorio da je za takav reformski zahvat u poreskom sistemu zemlje potreban period od približno četiri godine, što je ravno mandatu jedne vlade. Profesor Bankarske akademije iz Beograda Zoran Grubišić takođe upozorava da vlada nema mnogo manevarskog prostora, imajući u vidu stalan znatan rast budžetskog deficita, koji je sada 7,5 odsto, umesto projektovanih 4,5 procenata, kao i neprestano uvećanje spoljnog duga.

Grubišić podseća da su vladini funkcioneri ove nedelje vodili razgovore sa Rusijom o kreditu od 300 miliona dolara u ovoj i 700 miliona dolara za iduću godinu, a čeka se, kako on ističe, takođe "i rasplet pregovora sa MMF".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: