Erbas nas tuži, država "gasi vatru"

Uoči raspisivanja tendera za izbor partnera za nacionalnog avio-prevoznika stižu pretnje iz Tuluza. Rok za dogovor je, tvrde u Erbasu, kraj ovog meseca.

Srbija

Izvor: Blic, Novosti

Petak, 23.03.2012.

00:04

Default images

U trenutku kada je država prelomila da u aprilu raspiše tender za izbor finansijskog partnera, sa kojim će formirati novu nacionalnu avio-kompaniju, "ko grom iz vedra neba" stiže pretnja francuskog Erbasa.

Iz Tuluza je stigla vest da će 30. marta Erbas prestati da pokušava da reši probleme sa Jatom oko ugovora o nabavci osam aviona, koji je potpisan davne 1998. godine. To bi moglo da znači raskid ugovora, pa čak i arbitražu pred međunarodnim sudom. Ukoliko slučaj završi na sudu, postoji opasnost da Srbija izgubi 23,5 miliona dolara koje je dala kao avans, plus dodatnih 25 miliona dolara koje bi Erbas tražio na ime odštete. Potencijalni gubitak bi tako iznosio oko 48 miliona dolara, što je za tri miliona više od cene jednog novog aviona A320.

"Poslednjih godina intenzivno pokušavamo da napravimo aneks ugovora, koji bi bio mnogo povoljniji za Jat i Srbiju u pogledu cene, broja aviona, isporuke i finansiranja", kaže Nevena Kostić, portparol kompanije Vižn tehnolodžis, regionalnog zastupnika Erbasa.

Kostić dodaje da "ukoliko do 30. marta srpska strana prihvati početak pregovora, Erbas je voljan da se situacija reši. Pristajemo da smanjimo broj aviona sa osam na četiri, kao i da tip aviona prilagodi Jatovim sadašnjim potrebama".

Takođe, promene na svetskom tržištu promenile su i cene koje bi sada bile dosta povoljnije nego pre 14 godina, kao i način finansiranja. Nov ugovor podrazumevao bi i obuku osoblja. Time bi Jat dobio najmoderniju flotu u regionu, navedeno je u saopštenju.

Kako kaže Vladimir Ognjenović, generalni direktor nacionalne avio-kompanije, nikakav dopis iz Erbasa nije stigao u Jat.

"Videćemo narednih dana šta će se dešavati i da li će Erbas uputiti bilo kakav dopis. Ako dopis stigne odmah ćemo obavestiti vlasnika odnosno Vladu Srbije i spremiti odgovor. Do sada smo sa Erbasom imali veoma korektnu saradnju", ističe Ognjenović.

Ugovor o nabavci aviona, koji je Jat potpisao sa Erbasom bio je isključivo politička priča, koja je kako je tadašnja vlast procenila odgovarala interesima Srbije. Vrednost ugovora bila je 580 miliona dolara, a Jat je uplatio avans od 23,5 miliona. Obaveza Erbasa je bila da već godinu dana kasnije isporuči prvi avion. Niti je avion stigao niti je avans vraćen. Sve u svemu nijedna strana nije ispoštovala ugovor.
(Stahlkocher/CC-BY-SA/Wikimedia Commons)
Potez Erbasa je, smatraju stručnjaci iz aviobiznisa, klasičan pritisak na Srbiju i Jat. Sada je jasno i zašto Jatove avione u Parizu SAFA inspekcija često prizemljuje, iako na svim drugim aerodromima bez problema prolaze kontrole. Očigledno je cilj da se "dokaže" koliko je Jatu potrebna nova flota. Ali, zna se procedura kako se raskida svaki ugovor. Kada se Erbas i zvanično oglasi prema Vladi Srbije ili Jatu rešenje je da se odmah sastane radna grupa i da donese odluku da li će se ići u pregovore oko aneksa ugovora ili će se Erbasu predložiti sporazumni raskid. U svakom slučaju nikakva zaplena Jatovih aviona nije moguća.

"Bilo kakav odnos prema imovini Jata može da bude zasnovan samo na odluci suda, a ne unilateralnim potezima bilo koje strane", kaže Milivoje Mihajlović, direktor Kancelarije za saradnju sa medijima Vlade Srbije. "U ovom slučaju, treba imati u vidu da je Jat dao avans i na taj način postao poverilac prema drugoj ugovornoj strani".

Vlada će veoma pažljivo, tvrdi Mihajlović, razmotriti situaciju, iako je neobično da se baš sad aktuelizuje problem koji traje 14 godina.

Partner koji bi preuzeo Jat nije pronađen niti je bilo kakav formalni proces trenutno u toku. U tom smislu, ne postoji razlog da se odluke donose na brzinu niti u odsustvu budućeg partnera Jata.

Konkretan odgovor na pitanje zašto se do sada ništa nije uradilo, Mihajlović međutim nije dao. "Ova vlada je pre tri godine oformila radnu grupu koja je trebalo da pomogne Jatu u sagledavanju opcija u vezi s ovim Ugovorom u smislu mogućnosti korišćenja avansa za potrebe Jata. Veoma je važno imati u vidu da smo nekoliko puta pokušali privatizaciju kompanije i da smo nastojali da damo mogućnost budućem partneru da sagleda potencijale u vezi sa pomenutim ugovorom", ističe Mihajlović.

Vlada Srbije i Jat prebacuju odgovornost jedni na druge zbog neuspelih pregovora koje je vodila Radna grupa. Prema saznanjima Blica, na poslednje pregovore s Erbasom išli su predstavnici i jedne i druge strane. Na razgovorima su bili državni sekretar za avio-saobraćaj Miodrag Miljković, savetnica premijera Tanja Isaković i direktor Jata Vladimir Ognjenović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: