Još četiri "Fijata" i nema deficita

Fijatova fabrika u Kragujevcu mogla bi da smanji minus Srbije u trgovini sa svetom za čak petinu.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 08.03.2012.

01:32

Default images

Odnosno, još četiri takve investicije mogle bi da ispeglaju naš spoljnotrgovinski deficit.

Deficit koji je Srbija prošle godine imala sa svetom bio je nešto veći od šest milijardi evra, odnosno za toliko smo manje robe izvezli nego što smo uvezli. Najave su da će gotovo sva proizvodnja iz Kragujevca odlaziti za strana tržišta i da bi vrednost godišnjeg izvoza automobila trebalo da bude oko 1,3 milijardu evra

Zvaničnici Fijata kažu i da će 80 odsto komponenti modela "500L" biti pravljeno u domaćim fabikama. Ako ovome pridodamo i procene da će se od izvoza komponenti za automobile prihodovati još milijarda evra, jasno je koliko samo jedna tako krupna industrijska investicija može sniziti naš manjak u trgovini sa svetom. Svakako da je ovakve investicije teško očekivati od domaćih kompanija, posebno kada se ima u vidu da, po ranijim procenama Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza, kompanije s većinskim stranim vlasništvom koje posluju u našoj zemlji učestvuju u izvozu iz Srbije sa čak oko 75 odsto.

Da bi privukla tako krupne investitore, Srbija bi, ipak, morala da učini mnogo više na unapređenju polovnog ambijenta i pravne sigurnosti.

Inače, ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u prošloj godini vredela 22,9 milijarde evra, što predstavlja porast od 14,4 posto u odnosu na godinu ranije. Izvoz robe imao je vrednost od 8,4 milijardi, što je povećanje od 14,1 posto u odnosu na 2010. Uvoz robe vredeo je 14,4 milijardi, 14,5 posto više nego u prethodnoj godini.

Deficit naše spoljnotrgovinske razmene iznosio je šest milijardi evra, što čini povećanje od 15 posto u odnosu na 2010. Pokrivenost uvoza izvozom bila je 58,5 odsto, odnosno identično kao i prethodne godine.

Zanimljivo je da će "500L" biti – ukoliko se najave i obistine – ubedljivo najvredniji izvozni artikal srpske ekonomije.

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, po grupama proizvoda najveće učešće u našem eksportu imaju gvožđe i čelik (992 miliona dolara), obojeni metali (878 miliona dolara), električne mašine i aparati (745 miliona dolara), žitarice i proizvodi od njih (732 miliona dolara) i povrće i voće (658 miliona dolara). Izvoz ovih pet grupa proizvoda čini trećinu našeg ukupnog eksporta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: