Amerikanci odlaze, Železara državi?

Kompanija "Ju-Es stil” odlučila je da se zbog velikih gubitaka na izvesno vreme povuče iz Smedereva i Srbije, već danima spekulišu mediji u Srbiji.

Srbija

Izvor: Blic, Politika

Petak, 27.01.2012.

00:06

Default images

Odluku zvanično treba da donese i obelodani rukovodstvo firme u Americi 31. januara.

Kao najizvesnija opcija, prenosi Politika, spominje se da će "Ju-Es stil” do daljnjeg ostati formalni vlasnik železare, a da će država preuzeti sve obaveze dok se ne pronađe trajnije rešenje za fabriku.

"Država neće, niti ima para da kupi železaru, već će preuzeti sve obaveze od Amerikanaca da bi održala kontinuitet do pronalaska kupca ili strateškog partnera", kaže izvor tog lista. Amerikancima je ovo, takođe, prihvatljiva opcija, jer bi ih gašenje železare mnogo koštalo. Morali bi da plate sve dažbine, dobavljače, radnike, a ni zaustavljanje peći nije jeftino.

Inače, kako navodi Blic, država bi, ako preuzme smederevsku železaru, mesečno morala da obezbedi najmanje 10 miliona evra subvencija, što je sličan iznos koji sada daje Železnicama Srbije.

Država nudi Amerikancima više opcija među kojima su i da preuzme isplatu zarada, što bi koštali oko četiri miliona evra, a da oni nastave da upravljaju železarom.

"Ju-Es stil Srbija“ je, prema finansijskom izveštaju za 2010. godinu, poslovao sa manjkom od 150 miliona evra, dok je minus do septembra prošle godine bio 73 miliona dolara.

To znači da država, ako preuzme železaru, godišnje mora da izdvoji više od 100 miliona evra, što je malo manje od 12,9 milijardi dinara subvencija predviđenih za Železnice Srbije u 2012. godini.

Smederevo strepi od vesti iz Pitsburga

U svakom slučaju potez iz Pitsburga, gde je sedište američke firme "Ju-Es stil”, odrediće sudbinu radnika, njihovih porodica, lokalnih privrednika i javnih službi Smedereva. U gradu na Dunavu poslednjih dana vlada neverica. Nema doma u koji se nije uselio strah od najgoreg. Odluka vrha američke kompanije mogla bi da "zacrni” Smederevo na privrednoj mapi Srbije i obezbedi mu mesto na dnu svih skala o zaposlenosti, prihodima i proizvodnji.

Gašenje pogona u Smederevu ostavilo bi bez posla pored 5.500 radnika i još oko hiljadu „trećih lica” angažovanih u kompaniji. Od 18.000 zaposlenih u Smederevu, čak trećina radi u „Ju-Es stilu” ili je poslovno vezana za tu firmu.

Od ukupnog gradskog budžeta od 2,3 milijarde dinara, više od milijarde stiže od poreza na fond zarada. Nije potrebna velika matematika da se izračuna šta bi za gradsku kasu značilo gašenje više od pet hiljada radnih mesta.

"Budžet je već pretrpeo štetu veću od 400 miliona dinara, jer smo 'Ju-Es stilu' oprostili takse koje od 2008. do 2011. godine nije plaćao za korišćenje obale Dunava u poslovne svrhe i ekologiju... Bez železare ovaj grad će teško funkcionisati", kaže gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević.

Zatvaranje fabrike bila bi tiha eutanazija za grad, pa su sve oči uprte u Vladu Srbije. Kolaps u Smederevu ne bi ostao samo u okvirima tog grada. Nekoliko stotina izvoznika i proizvođača, koji čine lanac kupaca i dobavljača "Ju-Es stila”, direktno je naslonjeno na smederevsku železaru.

U siromašnoj domaćoj privredi zaustavljanje železare, koja učestvuje sa pet odsto u privrednom učinku i 14 u izvozu, država bi trpela ogromne gubitke. Srpske železnice najviše robe, blizu 40 odsto, prevoze za potrebe "Ju-Es stila“, a ranije je svakodnevno išlo 5.000 tona koksa u stotinak vagona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: