Dug u 2012. probija 45 odsto BDP-a

Javni dug Srbije može probiti maksimalno predviđenu granicu od 45 odsto vrednosti bruto domaćeg proizvoda (BDP), kaže Bogdan Lisovolik.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 18.12.2011.

14:24

Default images

Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji je upozorio da je zbog toga potrebno blagovremeno doneti mere da do toga ne dođe.

Rizici poslovanja u Srbiji su se povećali i ako budu nastavljene finansijske tenzije u evrozoni, postoji velika verovatnoća da će doći do revizije ekonomskog rasta Srbije na dole, rekao je Lisovolik.

Podsećajući da je u 2012. godini planiran rast BDP-a od 1,5 odsto, Lisovolik je rekao da Srbija mora više pažnje da usmeri na privatni sektor koji treba da bude okosnica razvoja zemlje u budućem periodu. On je ponovio i da država treba da poveća efikasnost sudova, efikasnost administracije...

Kašnjenja u plaćanju privrede i povećanje broja nenaplativih kredita banaka dodatno opterećjuje ekonomski razvoj u Srbiji, ocenio je Lisovolik i ukazao da vraćanje inflacije na jednocifren nivo i to što su međunarodna tržišta manje nervozna kada je u pitanju Srbija vraća optimizam.

Lisovolik je ukazao da je aranžman iz predostrožnosti s MMF-om samo deo zaštitnog mehanizma za Srbiju od onoga što se dešava u Evropi, tako da mora da učini još na tom planu, istovremeno ističući da je, srednjoročno gledano, optimista kada je o našoj zemlji reč.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: