Trudnicama ubuduće puna plata?

Ministar zdravlja Zoran Stanković inicirao je izmenu zakona po kojima će porodiljama koje održavaju trudnoću ubuduće isplaćivati 100, umesto 65% ličnog dohotka.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Petak, 11.11.2011.

12:00

Default images

Ministar zdravlja rekao je je tu inicijativu podneo na osnovu višegodišnjih zahteva civilnog sektora. Naime do 1. januara 2006. sve trudnice koje su održavale trudnoću primale su 100 odsto plate, ali je to promenjeno za vreme ministrovanja Tomice Milosavljevića.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je trenutno 12.739 trudnica na bolovanju za koje je potrebno oko 1,151 milijarda dinara da bi dobile celu platu.

Stanković je podsetio da lokalne samouprave u Beogradu i Novom Sadu dotiraju sredstva do 100 odsto plate trudnicama koje imaju rizičnu trudnoću i održavaju je, ali trudnice u drugim gradovima Srbije sa pravom postavljaju pitanje zašto su one u podređenom položaju.

Kako je kazao, prema toj inicijativi, lokalnim samoupravama će biti predloženo da izdvoji sredstva za godinu dana za nezaposlene porodilje, kao i trudnicama, u rizičnim trudnoćama.

On je naveo da su analize pokazale da se u Srbiji godišnje proizvodi oko milijardu litara alkoholnog pića, a kada bi se uzimao samo jedan dinar od svakog llitra bilo bi dovoljno da se trudnicama isplati plata do 100 odsto.
Dragana Soćanin predsednica Udruženja "Roditelj" kaže za B92 da je to udruženje u više navrata i Ministarstvu rada i Ministarstvu zdravlja podnosilo inicijativu za promenu zakona, odnosno za vraćanje istih uslova koji su važili do 1. januara do 2006.

"Kada je 2006. godine promenjen zakon argument tadašnjeg ministra zdravlja bila je ušteda i povećan broj zloupotreba. Međutim, istraživanja pokazuju da su deca i porodilje u Srbiji na samoj granici siromaštva. U Srbiji je svako četvrto dete siromašno, a većina porodilja živi sa platom koja je manja od prosečne", objašnjva Soćanin.

Ona dodaje i da tendencije pokazuju da se zbog velike nezaposlenosti, loše ekonomske situacije znatno pomerila starosna granica žena koje ostaju u drugom stanju i da ima dosta prvorotki između 30. i 35. godine koje su u rizičnim trudnoćama.

"Za žene koje ionako primaju malu platu na svojim poslovima, smanjenje prihoda tokom trudnoće na 65 odsto plate, praktično ih uvodi u siromaštvo, jer su troškovi održavanja trudnoće veliki. Država je ranije kao argument imala zaloupotrebe i to da je naročito u privatnim firmama bilo slučajeva da su žene bile samo fiktivno prijavljene na velike plate, a da je država plaćala do 100 odsto zarade kad su bile trudne. Mi međutim smatramo da problem zloupotreba treba da se reši drugačije, jer nije specfičan za žene koje rade, već su zloupotrebe prisutne na svim nivoima. To da li je neko fiktivno prijavljen, posao je za inspekciju rada, a država ako želi da pomogne trudnicama, treba da ih tretira pravedno", dodaje Soćanin.

Ona je napomenula i da to Udruženje podržava inicijativu ministra Zorana Stankovića da nezaposlenim ženama lokalne samouprave obezbede neku novčanu pomoć.

"Mislim da bi iza toga trebala da stane država i da pomoć nezaposlenim trudnicama treba da bude obaveza svih lokalnih samouprava, a ne jednostrana odluka samo pojedninih opština", objasnila je Soćanin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: