Pilići i staklo digli cenu gasa?

Od 1. novembra računi građana za gas će biti veći za 10 odsto, pa će prosečan račun sa 12.000 porasti na 14.000 dinara.

Srbija

Izvor: Danas

Četvrtak, 20.10.2011.

04:17

Default images

Međutim, i pored poskupljenja "plavog energenta“ Dušan Bajatović, generalni direktor Javnog preduzeća Srbijagas ističe da ta cena i dalje nije realna.

Zbog razlike u nabavnoj i prodajnoj ceni gasa rebalansom budžeta toj kompaniji je odobreno dodatno zaduženje od 190 miliona evra.

S obzirom da i pored korekcije cene Srbijagas mora da se zadužuje kako bi "ispeglao“ dugove među stručnjacima se postavlja pitanje zbog čega je ta kompanija kupila ili konverzijom dugovanja postala vlasnik nekoliko preduzeća u problemima. Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, ističe da je obaveza preuzimanja preduzeća u lošem stanju Srbijagasu nametnuta od strane Vlade Srbije.

"Vlada je vlasnik Srbijagasa i njen interes je bio da to preduzeće preuzme upravljanje nad određenim firmama kako one ne bi propale. To što Srbijagas upravlja tim preduzećima nema uticaja na poskupljenje gasa", kaže on.

Vuletić dodaje da je "jednostavno, gas u Srbiji morao da poskupi jer cena nije korigovana u prethodne dve godine, dok je njegova cena koja se vezuje za naftu na međunarodnom tržištu rasla. Tako da se može konstatovati da je Srbijagas jednostavno bio prinuđen da zatraži povećanje cena gasa".

On smatra da odluka da Srbijagas pod svoje okrilje uzima firme u problemima nije dobra i predstavlja balast za preduzeće. Vuletić naglašava da ne veruje da su nadležni u Srbijagasu zadovoljni time što moraju da rade. Međutim, pošto je to preduzeće u vlasništvu države dobilo je zadatak da realizuje vladine planove.

Sa njegovim mišljenjem da je odluka da Srbijagas preuzima firme koje su u problemima kako bi stale na noge loša slaže se i ekonomista Danijel Cvjetićanin.

"Ne vidim nijedan racionalan razlog zbog koga bi Srbijagas radio to što mu je Vlada nametnula. Na taj način srpska privreda nikako ne može da se oporavi, već naprotiv može da se nađe u još goroj situaciji nego što je to sada slučaj. Međutim, možemo da konstatujemo i to da je sa stanovišta Vlade taj potez veoma mudar jer očito je da je njen cilj da Srbija postane banana republika", ističe on.

Cvjetićanin dodaje da razloge za loše poslovanje Srbijagasa ne treba tržiti samo u potezima koje povlači država već da veliki balast predstavlja činjenica da se u Srbiji javnim preduzećima upravlja po partijskim linijama umesto da rukovođenje prepusti menadžerima koji znaju svoj posao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: