Srbija pravi novu naftnu kompaniju

Do kraja 2016. Srbija će dobiti novu naftnu kompaniju koja će se baviti eksploatacijom naftnih škriljaca sa nalazišta kod Aleksinca.

Srbija

Izvor: Beta, Blic

Sreda, 05.10.2011.

20:26

Default images

Državni sekretar Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Zlatko Dragosavljević kaže da je sa tog nalazišta naftnih škriljaca moguće godišnje proizvesti oko 600.000 tona sirove nafte. On objašnjava da je to značajna količina koja može da supstituiše uvoz "crnog zlata" u Srbiju.

Država će u ovoj kompaniji imati 51 odsto vlasništva, a za ostatak će tražiti strateškog partnera. Investicija će biti vredna oko milijardu evra, a očekuje se da u kompaniji bude zaposleno bar 1.000 ljudi, kaže Zlatko Dragosavljević.

On navodi da je "za sada plan da se eksploatacija vrši u aleksinačkoj regiji. U Srbiji ima još ležišta uglja i škriljaca, ali su potrebna dodatna istraživanja".

"Kada je konkretna naftna kompanija u pitanju, trebalo bi da za strateškog partnera raspišemo tender ili da potpišemo međudržavni sporazum sa nekom od država koje imaju potrebnu tehnologiju. To ćemo znati do kraja godine, ali će eksploatacija, ako sve protekne kako treba početi 2016. godine", kaže Dragosavljević. Dragosavljević kaže i da će do kraja 2011. biti objavljeni planovi za izgradnju nove termoelektrane (TE) od 320 megavata (MW) u blizini rudnika uglja Štavalj, čija će proizvodnja biti proširena.

U tom podzemnom rudniku uglja kod Sjenice, čije su rezerve potvrđene na oko 200 miliona tona, planirana je godišnja proizvodnja od najmanje 2,3 miliona tona, dovoljno za rad nove TE u narednih 50 godina.

Prema Dragosavljeviću, vrednost investicije na Pešterskoj visoravni iznosi oko 750 miliona evra, što će omogućiti zapošljavanje oko 750 ljudi.

On je napomenuo da u Elektroprivredi Srbije (EPS) postoji izvestan skepticizam u pogledu uspešnosti tog projekta, ali resorno Ministarstvo smatra da takvi planovi, koji podrazumevaju i strateško partnerstvo - imaju perspektivu.

Ministarstvo će do kraja godine predložiti i model za otvaranje rudnika uglja i termoelektranu u Kovinu, gde ima 250 miliona tona geoloških rezervi uglja i kapacitet za termoelektranu od 600 megavata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: