Letonci zainteresovani za Jat

Za strateško partnerstvo u budućoj srpskoj nacionalnoj aviokompaniji zainteresovana je letonska aviokompanija "Er Baltik“.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 13.09.2011.

00:03

Default images

To je, naime, prva aviokompanija, koja je uputila zahtev za otkup tenderske dokumentacije i time pokazala zainteresovanost da na srpskom tržištu preuzme poslove "Jat ervejza“.

Letonci, kao i ostali potencijalni strateški partneri ukoliko ih bude, imaju rok do 30. septembra da dostave ponudu Vladi Srbije, tačnije Ministarstvu infrastrukture.

Letonska nacionalna aviokompanija sa sedištem u Rigi u većinskom je vlasništvu države sa 52,6 odsto. Posluje od 1995. godine i u svojoj floti ima 34 aviona i to dva "boinga 757- 200“, šest "boinga 737- 500“ osam "boinga 737-300“ deset "fokera“ i osam aviona tipa "bombardije“.

Prošle godine prevezla je tri miliona putnika i ostvarila profit od 20 miliona evra. Inače, ova kompanija ima direktnu liniju na relaciji Beograd - Riga. Takođe, saobraća i ka više od 60 destinacija u Evropi i Aziji, ali nema letova ka Americi i Australiji.

Zainteresovanost "Er Baltika“ zračak je nade da će država, ipak ovog puta konačno rešiti pitanje nacionalnog avioprevoznika. Do kraja tendera ostalo je još malo vremena, a sam otkup dokumentacije ne znači ništa ako se u predviđenom roku ne dostavi ponuda.

Među stručnjacima ima i onih koji smatraju da je možda letonska aviokompanija u ime nekog drugog, zatražila da otkupi dokumentaciju. Kako ističu, možda neka kompanija u ovom trenutku ne želi da se legitimiše kao potencijalni strateški partner.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: