Barać: Korupcija oko konverzije

Poreska uprava isključena je iz procedure procene vrednosti zemljišta, ukoliko se to čini za potrebe konverzije prava korišćenja u svojinu uz nadoknadu.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 09.09.2011.

00:09

Default images

To je odlučila krajem prošle nedelje Vlada Srbije usvajajući izmene uredbe koju je predložilo Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja.

Ocenu i kontrolu utvrđene tržišne vrednosti neće više vršiti ni pravobranilac, osim republičkog, već će čitav posao obavljati ovlašćeni sudski veštaci.

Njihov će nalaz odobravati odeljenja ili sekretarijati za imovinsko pravne odnose u lokalnim samoupravama na čijoj teritoriji se nalazi zemljište. Konverzija prava korišćenja u vlasništvo uz nadoknadu, od ustanovljenja novim Zakonom o planiranju i izgradnji, u startu je izazvala negodovanje u stručnim krugovima i javnom mnjenju jer je omogućila novim vlasnicima koji su kupili preduzeća u privatizaciji, stečaju ili likvidaciji da dođu do zemljišta koje u tom trenutku nije bilo u prometu.

Tako su mnogi kontroverzni i ini biznismeni došli do atraktivnih lokacija pogodnih za mnogo profitabilnije poslove od onih koje bi ostvarili aktivirajući kupljenu firmu. Pri tom, vrednost tog zemljišta nije ušla u cenu već samo kapital preduzeća koji je, po pravilu bio više nego simbolično plaćen.

Prema tumačenju koje je Danas dobio u Ministarstvu za životnu sredinu, izmene uredbe omogućiće da se proces konverzije ubrza, a za mnoge analitičare upravo je sporno to što se iz procedure izbacuje Poreska uprava.

Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije, smatra da nova uredba nema za cilj efikasniji postupak i tvrdi da je pravi razlog njenog donošenja potreba da se što pre okonča prenos vlasništva i zaokruži privatizacija, posle koje će malo šta ostati za vraćanje kroz restituciju.

"To je prava korupcija. Očigledno je da Poreska uprava nije mogla da se uključi u taj proces, jer ipak ima kriterijume koje ne može da ignoriše. Oni vrednost imovine procenjuju na osnovu poreza na promet koji se naplaćuje za tu lokaciju. Međutim, vlast je uvidela da je takav okvir uzak i da kroz tu formu ne mogu tajkunima da poklone zemljište koje je bilo jedini razlog za kupovinu propalih preduzeća", kaže Baraćeva.

Ona navodi primer konverzije u Bloku 53, kada je Miškovićeva firma dobila bez nadoknade parcelu jer je konsultantska kuća „utvrdila“ da je on i pretplatio procenjenu tržišnu vrednost. Pri tom, iznos koji je konsultantska kuća utvrdila kao vrednost zemljišta, osam puta je manji od procene Poreske uprave, podseća Baraćeva i dodaje da je čitav postupak konverzije u pravo vlasništva nelegalan, jer to nije ni jedan od zakonitih načina za sticanje svojine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: