Cvetković: Treba prihvatiti tajkune

Sajt Vikiliks Džulijana Asanža objavio je novu seriju tajnih depeša iz ambasada širom sveta. One se jednim delom odnose i na dešavanja u Srbiji i regionu

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 07.09.2011.

00:05

Default images

Takav je slučaj i sa depešom pod oznakom 09BELGRADE125, poslatom iz Ambasade SAD u Beogradu 10. februara 2009, pod oznakom tajnosti - "poverljivo".

Ova depeša odnosi se na susret Mirka Mirka Cvetkovića i američkog ambasadora Kamerona Mantera. Nakon razgovora o situaciji na Kosovu, prešlo se na ekonomske teme.

Manter je pohvalio srpskog premijera za teške izjave u kojima ističe “da je kriza stigla i da predstoji težak period”.

U depeši Stejt departmentu on piše da je rekao kako je kriza dobar trenutak za Srbiju da napravi neke velike korake, a pre svega “da natera velike biznismene da igraju po istim pravilima kao i ostali”.

Cvetković je - kako navodi Manter - odgovorio da želi da tajkuni budu bolje javno prihvaćeni u narodu jer predstavljaju veliki deo domaće privrede. Takođe, Cvetković je dodao da planira da u Ekonomski savet, osim ekonomista, uvrsti pet do sedam "jakih" domaćih privrednika.

U komentaru ambasadora Mantera stoji da iako predsednik Tadić povlači sve konce u Srbiji, premijer Cvetković je osvežujući podsetnik da srpska vlada nije fokusirana samo na Kosovo već i da se bavi ekonomskom krizom”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: