IT tržište upola manje od hrvatskog

Hrvatasko IT trržište skoro je dva puta vrednije od srpskog i to je glavni razlog zašto velike intenete kompanije Zagreb biraju za svoj regionalni centar.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 03.06.2011.

11:11

Default images

Maloj vrednosti domaćeg IT tržišta "kumovala" je slaba liberalizacija tržišta, zakonske prepreke i visoke dadžbine koje nisu stimulativne za razvoj onlajn trgovanja sa inostranstvom i relativno male internet brzine.

Centrala „Gugla" za Srbiju, tačnije za region bivše Jugoslavije, sredinom meseca biće izmeštena iz Budimpešte u Zagreb.

Takođe, kompanija „Pejpal“, koja je posrednik u transakcijama na internetu, odnosno garant bezbedne kupoprodaje, već uveliko funkcioniše u Hrvatskoj, dok poslovanje u Srbiji još drži na stendbaju iako su za to stvoreni svi uslovi.
U „Pejpalu“ je najavljeno da bi trebalo da počnu sa poslovanjem u Srbiji tokom ove godine, ali u Vladi takvu informaciju ne mogu a potvrde. U „Guglu“ kažu da je razlog za izbor regionalnog centra poslovna tajna.

„Ceo ovaj region važan je za naš budući rast, ali ne možemo da otkrijemo radzloge za donošenje poslovne odluke o lokaciji regionalnih kancelarija. Treba znati da je otvaranje kancelarije u Zagrebu prvi korak u našem širenju u regionu, a naše aktivnosti će obuhvatiti ne samo Hrvatsku već i Srbiju i Sloveniju. Još nemamo informacije o nekim novim investicijama na Balkanu“, kaže Kristina Radosavljević Silađi, menadžerka u Guglu za odnose s javnošću na tržištima u razvoju.

Veselin Jevrosimovi, predsednik „ Komtrejd grupe“ kaže da velike IT kompanije prate stanje u regionu i da zbog toga i ne čudi što je Gugl izabrao Zagreb za regionalni centar i što „Pejpal“ ne dolazi u Srbiju.

„Nepotpuna dva puta IT dtržište Hrvatske veće je od onoga u Srbiji. Hrvatsko tržište vredi oko 750 miliona evra, naspram 450 miliona evra koliko vredi tržište u Srbiji. Ipak, glavni razlog što se Srbija nalazi tu gde se nalazi jeste nedovoljna razvijenost onlajn trgovine. To tržišđte treba poptuno liberalizovati da bi građani povoljno mogli da onlajn kupuju ili prodaju robu u inostranstvu, a ne da ih opterećuje papirologija i dadžbine“, kaže Jevrosimović.

Odluka "Gugla" da se stacionira u Zagrebu nije iznenadila ni Slobodana Markovića, bivšeg savetnika u Ministarstvu za telekomunikacije.

„Treba da znamo gde je naše mesto i po veličini tržišta i po ekonomiji i zakonskoj regulativi. Da bi se IT slika kod nas popravila, potrebno je da se uvede apsolutna liberalizaciju u sekotru telekomunikacija. Država mora da insistra na elektronskoj upravi, a internet ne sme da služi samo za četovanje na društvenim mrežama, nego i za veoma ozbiljno poslovanje“, kaže Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: