Srbija

Utorak, 03.05.2011.

19:10

Đilas: Most kod Ade nije preskup

Most preko Save nije najskuplji na svetu i za te pare nisu mogla tri da se naprave, kaže gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Izvor: Politika

Default images

On naglašava da "svako ko to kaže, laže građane".

"Ceo svet priča da je most impozantan, Diskaveri o tome čak snima film, Beograđani su srećni kada gledaju kako raste i umesto da se svi zajedno ponosimo što Srbija može da napravi takav most SNS štampa letke i obmanjuje javnost", kaže Đilas.

"Oni uzimaju za primer jedan francuski most koji košta 160 miliona evra i tvrde da je naš koji košta oko 120 miliona evra papreno skup", dodaje on. Đilas napominje da se na osnovu dokumentacije može videti da je francuski most gotovo duplo skuplji od našeg, jer se poređenje cena vrši na osnovu cene po kvadratu površine mosta, a ne ukupne cene.

"Naš most košta 2.719 evra po metru kvadratnom, odnosno 3.209 evra sa PDV-om koji se, podsećam, uplaćuje u budžet Republike Srbije, a francuski 5.081 evro po kvadratnom metru", objašnjava on.

Gradonačelnik Beograda kaže da "uključiti prilazne saobraćajnice u cenu mosta pokazuje potpuno neznanje. Pa i deca znaju da je most preko reke ono što se nad rekom nalazi, a ne pet kilometara bulevara do Tošinog bunara, petlje Radnička, Careva ćuprija ili Bulevar patrijarha Pavla. Sva sreća da u vreme Branka Pešića ovakvi političari nisu postojali, pošto Beograd Gazelu nikada dobio ne bi".

On objašnjava da je, da bi uopšte mogao da se gradi bila je potrebna studija Evropske banke koja daje nekomercijalni kredit i sredstva samo za stopostotno proverene projekte.

"Kada bismo radili kako se u Srbiji i danas radi, još bismo raspravljali gde bi trebalo most da se nalazi. U Beogradu se radi drugačije i zato imamo rezultat", dodaje Đilas.

Đilas kaže da ne može u isto vreme da se obnavlja Gazela, da se gradi novi most preko Save i rekonstruiše Pančevački most, jer bi to dovelo do haosa u saobraćaju.

Govoreći o gradnji takozvanog "kineskog mosta", Đilas kaže da je reč o velikoj investiciji i u toku je priprema projekata i da se očekuje dolazak kineskih stručnjaka, organizovanje gradilišta i početak radova u junu, a da je rok za izgradnju "kineskog mosta" tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

233 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

20 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: