Kalanović: Institucije građanima

Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović kaže da izmeštanje institucija iz centra u druge delove Srbije nije politički dekret već potreba.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 05.04.2011.

15:48

Default images

Kalanović je u Užicu označila početak rada republičke Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza čije je sedište iz Beograda preseljeno u taj grad i dodala da trend preseljenja institucija treba nastaviti.

Cilj premeštanja institucija je, kako je istaknuto, da one budu bliže građanima i privredi i da se stvore jednake šanse za sve građane i jednak pristup institucijama. Kalanovićeva je kazala da se ta agencija, koja se bavi kreditiranjem i osiguranjem izvoza preselila u Užice jer se, od ukupnog plasmana kredita preko te institucije, čak 27 odsto odnosi na Zlatiborski i Moravički okrug, te da je uz Beograd i Vojvodinu jedan od najvećih izvoznika u Srbiji.

Ona je dodala da su privrednici užičkog kraja pokazali da mogu da budu veoma uspešni i konkuretni na evropskom tržištu u uslovima krize, kao i da je država to prepoznala, pa da ni podrška neće izostati.

Generalni direktor Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza Milanko Bogosavljević je podsetio da je ta institucija osnovana 2005. godine sa ciljem da pruži podršku izvoznim preduzećima kroz osiguranje od komercijalnih i nekomercijalnih rizika i povoljno finansiranje izvoznih poslova.

Do sada je u okviru projekta dekoncentracije državnih institucija prošle godine premešteno sedište Nacionalne agencije za regionalni razvoj u Zaječar i Fonda za razvoj u Niš, a planirano je da sedište Nacionalne službe za zapošljavanje bude premešteno u Kragujevac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: