Gligorov: Kako bez prodaje Telekoma

Vlada Srbije ne bi trebalo da ima puno dilema da li da proda Telekom Srbije, iako je stigla sam jedna ponuda na tender, smatra ekonomista Vladimir Gligorov.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 21.03.2011.

16:42

Default images

Profesor Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov smatra da to što je stigla samo ponuda Telekoma Austrije ne bi trebalo da bude iznenađenje ni za koga, pa ni za vladu u situaciji u kojoj se nalazi zemlja.

„Nisam iznenađen da nema baš previše ponuda s obzirom na to da trenutno nema velikog interesovanja za ulaganje u Srbiju. Što se tiče toga kako će reagovati država koja je ponudila Telekom na prodaju to mi je teško da predvidim, ali mislim da bi bilo čudno ako su oni očekivali više novca i interesovanja od ovoga koji je ponuđen, tako da bi me iznenadilo ako oni nisu spremni na reakciju povodom ovakvog ishoda“, kaže on. Gligorov ocenjuje da je odluka Vlade Srbije sada više političko nego ekonomsko pitanje. Prema njegovoj oceni, slabo interesovanje je odredilo i to da onaj koji je zainteresovan nema nekog posebnog razloga da nudi neku visoku cenu.

On je kazao da je Srbija jako zadužena i da je prodaja njene imovine neminovnost da bi se dugovi vraćali.

„Problem je veliki, dugovi su nagomilavani već duže, ne samo budžet već i ekonomija zemlje ima dosta značajan spoljni dug. Da li danas ili sutra, imovina se mora prodavati. I privatnici prodaju imovinu, mora i država prodavati imovinu, to je posledica odluka koje su donete ranije da se država i privatni sektor zaduže toliko koliko su se zadužili“, objasnio je ovaj ekonomista.

On je upozorio da će prodaja Telekoma Srbije rešiti neke probleme u ovoj godini, ali da će već sledeće biti potreban neki novi izvor za finansiranje deficita i dugova.

Na pitanje da li bi država mogla sebi da dozvoli luksuz da ne proda većinski udeo u Telekomu Srbije austrijskoj kompaniji, Gligorov je kazao da postoji alternative koje bi nadomestile taj novac, ali da su one jako skupe.

„Zaduživanje neće biti jednostavno i skupo je. Druga je alternativa da se podižu porezi, to nije nikako dobro u sitzuaciji kakva je u Srbiji, a treća je da se štampaju pare, da se troši rezerva NBS. To nisu prijatne alternative. Eventualna dobra prodaja Telekoma bi pomogla u ovoj situaciji, ali je teško reći da bi to rešilo bilo koji strukturni problem u srpskoj privredi ili srpskom budžetu“, smatra Gligorov.
Na pitanje šta misli o tome što Telekom Austrija nudi manje novca, Gligorov kaže da treba imati u vidu da je ovo ponuda o kojoj se može raspravljati.

Ako se želi ući u posao predstoji pregovaranje i u tome se stvari mogu menjati, može da se menja ponuda naviše ili da se pormeni struktura. Sve zavisi i od toga da li postoji jasna situacija šta se prodaje, kada se vidi šta sve ulazi u to može da odluči jedna strana da proda i da ne proda ili druga da kupi ili da ne kupi i da promeni cenu. Ali da se zna šta se dobija za taj novac“, smatra Gligorov.

Opširnije o prodaji Telekoma Srbije čitajte u specijalu na Bizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: