EPS naplaćuje i kad isključi struju

Građani traže da se ne povećava cena struje, već da se opljačkani novac iz Kolubare vrati i da se prekine sa uvećavanjem dugova ionako siromašnih građana.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.02.2011.

00:06

Default images

Ovaj zahtev je, u ime mnogih Nišlija, Vladi Srbije uputio Centar za zaštitu potrošača Forum, kome se ovih dana obraća veliki broj građana sa predlogom da se digne glas protiv EPS-a i njegovog monopolskog ponašanja.

Zbog toga „forumaši“ redovno upućuju nadležnima svoje predloge za rešavanje dugovanja građana, ali odgovori ne stižu u Niš. Zapravo, tvrde u Forumu, EPS stalno radi na tome da se ti dugovi enormno uvećavaju. Navode da se kamata na dugove zaračunava, kako kažu u EPS, „komfornom“ metodom. Time je dug višestruko uvećan, iako prema Zakonu o obligacionim odnosima samo banke imaju pravo na ovakav obračun kamate.

"Nemali broj građana živi godinama bez struje, jer im je zbog dugova EPS uskratio snabdevanje, ali im se redovno dostavljaju računi u kojima stoji da je potrošnja nula. Fakturiše im se obračunska snaga, merno mesto i naravno 'komforna' kamata", kaže Jovan Jovanović, predsednik Foruma.

U niškom Centru za zaštitu potrošača ističu i da je kvalitet isporučene električne energije u velikom broju naselja ispod propisanog standarda, čime se uvećava potrošnja struje. Na taj način, kako ukazuju, građani su primorani da troše više struje. Takođe, nanosi se i šteta električnim uređajima u domovima građana.

S druge strane, kažu u Forumu, EPS svim potrošačima dostavlja fakture za isporuku električne energije standardnog kvaliteta. Međutim, tvrde Nišlije, potrošači su oštećeni, jer dobijaju proizvod drugog ili trećeg kvaliteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: