Čanak: I u Tunisu je počelo banalno

Predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak kaže da Srbija živi u ciklusima izbora ne rešavajući ključne probleme i da i banalne stvari mogu da izazovu nemire.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Utorak, 22.02.2011.

00:10

Default images

"Sve dok budemo živeli u ritmu izbora, bez obzira na to da li su redovni ili vanredni, nijedan ozbiljniji problem, a kamoli ovaj veliki reformski, neće isplivati na površinu", navodi on.

Čanak naglašava da "svaki političar koji je uzeo, ili bi to učinio, da rešava bilo koji od ovih problema, ne može dobiti naredne izbore".

"To naši političari dobro znaju i zato i guraju te probleme pod tepih jer otvaranjem pitanja javnih komunalnih i drugih preduzeća isplivali bi leševi. Nadaju se da ih, dok ponovo ne dobiju izbore, niko neće pitati niti će problem dotle isplivati", kaže on.

Čanak napominje da če se "jednog trenutka čaša ipak preliti i može nam se desiti da naizgled banalna stvar, kao u Tunisu, izlije radnike na ulice i da sve počne. Iz Tunisa se prenelo na Egipat pa dalje i tako redom".
Komentarišući to da sindikati mogu da traže veće plate samo u javnom sektoru, on objašnjava da je to zato što tu zavisi ko će dobiti sledeće izbore.

"Zato nas saslušaju u javnom sektoru i zato su spremni da daju jer računaju da će im to trebati na izborima. Privatnici u realnom sektoru nemaju potrebe da izlaze na izbore, oni gledaju samo da li imaju profit ili gubitak", kaže Čanak.

On napominje da je sasvim normalno što oni gledaju svoje interese i dodaje da su im "to omogućili naši političari, koji se nedogovorno i neozbiljno poigravaju tuđim parama, odnosno parama svih nas".

"Pritom, privatne gazde rade za sebe i ne pada im na pamet da 'potkupljuju' radnike jer su svesni da će za male pare naći druge i da ovima koje sada imaju ne moraju da daju ništa više od onog što već imaju. Ta gazdina računica je logična u društvu kao što je naše", smatra Čanak.

Država zabrljala oko minimalca

Mada je srpski minimalac od 16.530 dinara, ili 157 evra, najniži u Evropi, socijalni partneri nisu ni ovoga puta uspeli da se dogovore o najnižoj ceni rada. Predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak kaže da razlog za izostanak dogovora o minimalnoj ceni rada nije u nemogućnosti dogovora sindikata i poslodavaca već u ćutanju države.
"Mi smo istakli svoje zahteve a poslodavci svoje, ali država, kao najveći poslodavac, nije iznela svoju računicu. Sindikat je rekao neka minimalna cena radnog časa bude 105 dinara, mada bismo pristali i na manje, a poslodavci su rekli da ne pristaju na povećanje veće od jedanog dinara", navodi on.

Čanak dodaje da "onaj ko je u tome trebalo da presudi, a to je Ministarstvo finansija, nije iznelo svoj predlog jer on još nije formiran".

"U takvoj situaciji je samo naizgled došlo do neslaganja sindikata i poslodavaca i stvorila se slika da mi s njima ne možemo da se dogovorimo, a zapravo onaj ko je trebalo da sve pripremi da bi minimalac bio utvrđen, nije uradio svoj posao", smatra predsednik Nezavisnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: