Prodaja velikih donela monopole

Monopoli na tržištu hrane nisu nastali zato što smo zatvorili tržište, niti zato što smo ga previše otvorili, kaže Stojan Jevtić.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.09.2010.

09:00

Default images

Potpredsednik Privredne komore Srbije objašnjava da je do monopola došlo zato što smo prodali najveća preduzeća prehrambene industrije,

Ova preduzeća nekada su bila ili svojina zadruga ili dislocirana izvan trgovačkih centara.

On je povodom tvrdnji da su monopoli prehrambene industrije nastali jer nam je tržište suviše zaštićeno, pa su cene visoke, rekao da to nije tačno, dodajući da "danas najmanje govorimo o proizvođačima na selu, što se vidi na primeru mleka, gde su celu priču vodili oni koji snabdevaju tržište sa samo 18 odsto proizvodnje".

Jevtić je kazao da je 82 odsto proizvodnje tržišnih viškova na selu, a te proizvođače niko ništa nije pitao, dok su oni istovremeno izloženi najvećoj eksploataciji, jer se njihov promet uglavnom odvija preko nakupaca, dakle u zoni sive ekonomije, tako da oni i ne znaju šta se dešava na tržištu.

"Oni čekaju na ulicama da prodaju svoje mleko otkupljivačima, naplate kad im mlekara i država daju subvenciju, odnosno kad mlekara plati, a njihova cena je oko 10 dinara niža nego što je cena velikih farmi, i tu su se sada isprepletali mnogi odnosi", kazao je Jevtić.

Podsećajući da smo prošle godine uvezli gotovo 7.000 tona svinjskog mesa, on se zapitao da li se uopšte može govoriti o monopolu, zatvorenom tržištu i zaštitnim carinama.

Jevtić je dodao da je bio slobodan i uvoz oko 4.000 tovljenika, ali da smo zato uništili domaću proizvodnju.

"Mi govorimo o monopolu, carini i ceni samo kod uljara. Međutim, vidite da kod drugih proizvoda imamo otvoreno tržište, imamo veliki pritisak na domaću proizvodnju, koja nije podstaknuta, niti može da bude konkurentna jer nema tolike subvencije kolike dobijaju proizvođači EU ili nama susednih država", zaključio je potpredsednik PKS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: