Fijat: Izvozićemo 95% automobila

Više od 95 odsto proizvodnje u Kragujevcu biće namenjeno izvozu na tržišta širom sveta, kaže generalni direktor "Fijat automobili Srbija" Đovani de Filipis

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 14.09.2010.

21:25

Default images

On je potvrdio da će ukupna Fijatova investicija biti znatno veća no što je prvobitno bilo planirano i da će uložiti 944 miliona evra, 100 miliona više od plana.

"Investicija će biti veća od predviđene, jer će se u kragujevačkoj kompaniji praviti dva nova modela koji su vrlo kompleksni za proizvodnju", istakao je de Filipis.

De Filipis je objasnio da će se u kompaniji Fijat automobili Srbija, od 2011, odnosno prve polovine 2012. godine organizovati najpre probna, a potom i serijska proizvodnja dva nova Fijatova modela automobila „LO klase“, koja pripadaju monovolumenskim vozilima koja se izrađuju na maloj platformi, konkretno na platformi „punta evo“ i koja će imati pet i sedam sedišta.

Nazivi tih modela, prema de Filipisovim reč!ima, zvanično će, a u skladu sa tradicijom svih velikih svetskih proizvođača, biti objavjeni „u poslednjem trenutku“, to jest uoči početka proizvodnje. Podsetimo, izvršni direktor Fijata Serđo Markione je, krajem jula ove godine najavio da će se u Kragujevcu proizvoditi nove verzije modela „fijat idea“ i „lanča muza“.

De Filipis kaže da se radi o apsolutno najsavremenijim vozilima u svom segmentu i objašnjava da će vozilo sa pet sedišta biti gradski, a ono sa sedam sedišta porodični automobil.

"Predviđeno je da se u početku u Kragujevcu proizvodi 200.000 automobila i mi pretpostavljamo da će više od 95 odsto te proizvodnje biti namenjeno izvozu na tržišta širom sveta", istakao je de Filipis, napomimnjući da postoji mogućnost da se uz dodatna ulaganja kapacitet proizvodnje poveća na 300.000 automobila.
Prema rečima de Filipisa, u fabrici uveliko traje građevinska rekonstrukcija proizvodnih hala i ostalog poslovnog prostora, tako da će za instaliranje nove opreme sve biti spremno u aprilu naredne godine, a sama instalacija bi trebalo da bude završena do kraja 2011.

Tada je predviđen start probne proizvodnje novih automobila. Samo u rekonstrukciju i opremanje Preseraja biće uloženo oko 150 miliona evra.

U maju naredne godine Fijat će početi da ugrađuje i novu opremu u pogonu Lakirnica, koji bi trebalo da bude kompletno rekonstruisan i osavremenjen do kraja 2011, do kada će u budućoj industrijskoj zoni Korman polje biti izgrađeni pogoni najznačajnijih Fijatovih dobavljača. Ostali dobavljači italijanskog proizvođača automobila biće locirani i u drugim gradovima Srbije.

Fijat automobili Srbija će, pored već 1.000 angažovanih, do 2012. zaposliti još 1.433 radnika i stručnjaka, među kojima će biti dosta mladih, koji će, uz dodatnu obuku u Fijatovoj akademiji u FAS-u, ali i u Fijatovim fabrikama u Italiji i svetu, moći da rade na savremenoj prozvodnoj opremi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: