Dulić:Ranije vlade krive za Koridor

Krivicu za to što kasni završetak Koridora 10 snose ministri iz prethodnih vlada, koji nisu ispunili data obećanja, kaže ministar Oliver Dulić.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 13.04.2010.

13:17

Default images

"Krivac za to što se u Srbiji još uvek ne radi na Koridoru 10 nije niko iz ove vlade, već predstavnici prethodnih vlada koji su pričali o izgradnji puteva, a na tome nisu radili", rekao je ministar životne sredine i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić.

Dulić je ocenio da je nekorektno da se bivši ministar Velimir Ilić javlja i postavlja pitanja na koji način se grade putevi u Srbiji, jer je iza njega "ostala nuklearna katastrofa u oblasti puteva Srbije".

Bivši ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić se, dodao je Dulić, samo dičio velikim graditeljskim sposobnostima, a sve što je započeo nije završio. "Iza Velje Ilića ostalo je nula projekata, nula kilometara eksproprijacije, nula planova i zatvorenih finansijskih konstrukcija", rekao je Dulić, koji je član Demokratske stranke.

Kako je dodao, "postojala je skandalizacija Javnog preduzeća Putevi Srbije, ostala su kriminalizovana preduzeća koja su se bavila izgradnjom puteva, ostalo je dugovanje veće od 300 miliona evra, koje je ova vlada vratila i pokušala da uvede red u tu oblast".
"Svaki put koji je otvaran za vreme vlade Vojislava Koštunice je otvaran bez adekvatnih građevinskih dozvola, otvaran je sa puno rizika da se nikada i ne završi", rekao je Dulić, navodeći da tunel Straževica i most na Dunavu kod Beške još uvek nemaju adekvatnu dokumentaciju.

Prema njegovim rečima, aktuelna vlada je trebalo da reši probleme i vrati dugove, kako bi počela da se bavi eksproprijacijom i projektovanjem.

Dulić je kazao da se više neće desiti da se ulazi u radove bez dozvola i jasnih tenderskih procedura koje će svakome ostaviti mogućnost da se žali.

"Prvi put u istoriji mi smo kao Vlada Srbije doneli odluku da gradnju puteva radimo na ispravan način koji bi podrazumevao jasne procedure, koje se tiču projektovanja, planiranja, izdavanja adekvatnih građevinskih dozvola", rekao je on i dodao da je zato potrebno više vremena, jednako koliko i za izvođenje radova.

Dulić je istakao da će "većina para koja bi došla od prodaje Telekoma ići za izgradnju autoputeva po Srbiji", ali da je za to "potrebna dobra organizacija i novi menadžment celog procesa".

Ova godina će biti „godina autoputeva“

Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić je danas izjavio da će 2010. biti godina "u kojoj će najzad početi gradnja autoputeva u Srbiji".

On je naveo da na Koridoru 10 počinju radovi na novim deonicama i dodao da će projektantske kuće do maja završiti sve glavne projekte, nakon čega će moći da se raspišu tenderi, kako bi do kraja godine bila otvorema sva gradilišta na tom putnom pravcu.

"Jučerašnji dan je veoma važan za sve nas zbog toga što smo dokazali da srpska putarska preduzeća, kada se udruže, mogu da budu konkurentna u odnosu na strana preduzeća i da pobede na međunarodnim tenderima", rekao je Dulić.

Podsetimo, Ministarstvo za infrastrukturu je juče saopštilo da će levu trasu autoputa Koridora 10 od Horgoša do Novog Sada, u dužini od 110 kilometara, graditi srpska preduzeća okupljena u konzorcijumu oko Preduzeća za puteve (PZP) Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: