Ćirić: Od akcija preduzeća još 50 €

Besplatne akcije državnih preduzeća biće objedinjene u Akcionarskom fondu i vredeće oko 50 evra, kaže Nebojša Ćirić iz ministarstva ekonomije za B92.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 14.01.2010.

16:17

Default images

Ministarstvo ekonomije pripremilo je izmene i dopune Zakona o besplatnoj podeli akcija kojima je predviđeno je osnivanje Akcionarskog fonda u koji će osim akcija Telekoma, EPS-a i Aerodroma ući i akcije iz privatizacionog registra do sada neprodatih akcija, kao i akcije Galenike, koja će po svemu sudeći još na proleće na tender.

Nebojša Ćirić, državni sekretar ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, najavio je osnivanje Akcionarskog fonda i rekao da posle 1700 dinara i pet akcija NIS-a nominalne vrednosti od po 500 dinara po akciji, građani Srbije mogu da očekuju još oko 50 evra od besplatnih akcija, ukoliko u ovoj godini bude privatizovana Galenika, a koje će dobiti upravo iz ovog fonda.

Ćirić je za B92 izjavio da će objedinjavanjem besplatnih akcija u Akcionarskom fondu građani dobiti akciju veće vrednosti nego kada bi dobili samo akciju Galenike.

Očekujem da pojedinačno vrednost te objedinjene akcije ne bi trebalo da bude ispod 50-60 evra u nekoj nominali, ali to je gruba procena i tačno će se znati kada to bude lansirano”, rekao je Ćirić i dodao da je to sigurno veća vrednost nego da su podeljene samo akcije Galenike.

Ognjenović: O sudbini Galenike odlučuje vlada

Na pitanje kolika je očekivana vrednost besplatnih akcija Galenike, generalni direktor ovog preduzeća Nenad Ognjenović rekao je da je na nadležnom ministarstvu da proceni kako ukupnu vrednost kompanije tako i 15 procenata akcija koje po zakonu pripadaju gražanima.

Ognjenović je rekao da je ovo preduzeće u 2009. godini ostvarilo za skoro 20 odsto bolje rezultate nego prethodne godine i istakao da je time uvećana tržišna vrednost kompanije, koja će biti još veća narednog meseca kada bude počela sa radom nova fabrika čvrstih i polutečnih lekova.

”Što se tiče privatizacije Galenike, na menadžmentu i Upravnom Odboru je da sačuvamo kapital i podignemo vrednost Galenike, a ministarstvo i Vlada odlučuju o sudbini Galenike”, rekao je Ognjenović.

Nebojša Ćirić nije mogao tačno da kaže kolika je prema procenama njegovog ministarstva trenutno tržišna vrednost Galenike, ali je ponovio da je stav ministarstva ekonomije da država 100 odsto vlasništva svoje najveće farmaceutske kompanije ne bi smela da proda za manje od 200 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: