Slab promet robe na malo

Promet robe u trgovini na malo u Srbiji imao je negativnu dinamiku tokom 2009. godine.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.01.2010.

10:11

Default images

To je posledica pada kupovne moći i povećanja broja nezaposlenih, objavljeno je u analizi privrednih kretanja u Srbiji Instituta za tržišna istraživanja (IZIT).

U toj analizi ukazuje se da je pad prometa robe u trgovini na malo u prošloj godini uzrokovan i psihološkim faktorom, odnosno bojazni od gubitka radnog mesta ili smanjenja postojećih zarada.

Najosetniji pad maloprodajnog prometa evidentiran je u septembru prošle godine, kada je na godišnjem nivou iznosio 14,7 odsto, mereno stalnim cenama.

Takav oštar, inače zbog uticaja sezone neuobičajen septembarski negativan iskorak, uslovio je da, i pored izvesnog stidljivog pozitivnog pomaka u oktobru, promet robe u trgovini na malo u prvih deset meseci 2009. godine bude redukovan za 10,7 odsto u odnosu na isti vremenski interval prošle godine”, ističe IZIT.

U analizi IZIT-a se ocenjuje da je ovakva oštra negativna dinamika maloprodajnog prometa uzrokovala i uzrokovaće zatvaranje većeg broja manjih trgovačkih radnji koje nisu u stanju da osetnije smanje troškove poslovanja, posebno nabavke, za razliku od “krupnih igrača koji imaju značajan ucenjivački potencijal prema dobavljačima”.

IZIT je ukazao da su tokom 2009. godine nekim od većih trgovačkih lanaca u poslovanju pomogli i subvencionisani krediti, koji nisu dostupni sitnijim trgovačkim objektima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: