Dinkić: Bolje prognoze za ekonomiju

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da će pad bruto društvenog proizvoda do kraja godine iznositi tri odsto.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 04.11.2009.

13:11

Default images

Ranije procene MMF-a su bile da će bad biti oko četiri odsto, kaže on i dodaje da će njegov rast u 2010. godini iznositi više od 1,5 odsto zahvaljujući velikim investicijama u infrastrukturu.

"Ulaganja u infrastrukturu biće uvećana za 200 miliona evra, a podsticaji privredi za 120 miliona evra", rekao je Dinkić.

On je naveo pet razloga zbog kojih je dobro za Srbiju što je postigla dogovor sa tom međunarodnom finansijskom organizacijom, a prvi među njima je smanjenje javne potrošnje i povećanje investicija u infrastrukturu koje će u narednoj godini dovesti do većeg zaposljavanja.

Kao drugi pozitivan razlog Dinkić je naveo da je Srbija uspela da prevaziđe ekonomsku krizu bez povećanja poreza privredi i građanima, podsetivši da Vlada Srbije nije povećavala PDV niti uvodila solidarni porez kao što je to učinila Hrvatska.

Prema njegovoj oceni, treći razlog je što je u budžetu za 2010. godinu napravljen dogovor u korist razvoja, jer će biti smanjeni rashodi i plate u javnom sektoru za oko 50 miliona evra.

Dinkić je naveo da je četvrti pozitivni razlog taj što se starosna granica za odlazak žena u penziju neće povećavati sa sadašnjih 60 godina života, a kao poslednji je da će 17. novembra bord direktora Svetske banke odobriti budžetu Srbije oko 200 miliona dolara, a uskoro se očekuje i makrofinansijska pomoć EU od 200 miliona evra.

Ministar ekonomije je rekao da je bio u pravu kada je kao optimista najavljivao početak kraja krize i naveo da je inflacija u padu, dinar stabilizovan bez intervencija Narodne banke Srbije, devizne rezerve iznose 9,7 milijardi evra, nijedan evro kredita MMF nije utrošen, niti je upotrebljen u sanaciju banaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: