Prosveta prodata kompaniji IPS

Agencija za privatizaciju je potpisala ugovor o prodaji izdavačke kuće Prosveta izdavačkom i trgovinskom preduzeću Medija II, odnosno IPSu, za 3,2 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 26.06.2009.

08:49

Default images

Kupac se obavezao da će u Prosvetu uložiti najmanje 200 hiljada evra u naredne dve godine i prihvatio je minimalne obaveze iz socijalnog programa i neke dodatne elemente socijalnog programa, navodi se u saopštenju Agencije.

Tender za prodaju 69,7 odsto Prosvete raspisan je u novembru 2008. godine, a prvoplasirani na tenderu bio je konzorcijum Univerziteta Singidunum i kompanije „Cepter buk vorld“ koji je ponudio cenu od 5,7 miliona evra.

Taj konzorcijum nije potpisao ugovor u produženom roku, a od kupovine je odustao zato što mu Agencija za privatizaciju nije dozvolila da menja namenu knjižare "Geca Kon" u Knez MIhailovoj ulici u Beogradu. Uslovima tendera predviđeno je da kupac Prosvete najmanje deset godina nastavi da se bavi izdavaštvom i da zadrži namenu knjižare "Geca Kon".

Medija II je bila drugorangirana kompanija na tenderu. Vlasnik Medije II je holding kompanija IPS koja se bavi izdavaštvom i prodajom knjiga, kao i tehničke robe, igračaka i torbi. IPS ima knjižare u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Šapcu i Obrenovcu, kao i u Podgorici.

Država je do sada bila vlasnik 99 odsto Prosvete, čija je imovina procenjena na šest miliona evra. U vlasništvu Prosvete su, osim knjižare "Geca Kon", zgrada u Čika Ljubinoj ulici, knjižare na Terazijama, u Kosovskoj ulici, na Zelenom vencu i Kopaoniku, magacini u Dobračinoj i Dušanovoj ulici, kao i prostor, površine 380 kvadratnih metara, u kome je smešteno pozorište "Boško Buha".

Prema podacima iz tenderskog prospekta, Prosveta je u 2007. godini izdala 91.221 knjigu, što je za 60 odsto više nego godinu ranije. Prema podacima Agencije za privredne registre, Prosveta je na kraju 2008. godine imala 94 zaposlena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: