Za organsku proizvodnju 50 mil. RSD

Ministar poljoprivrede Saša Dragin kaže da je organska poljoprivreda velika šansa Srbije i da je za tu proizvodnju ove godine izdvojeno 50 miliona dinara.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 19.02.2009.

14:29

Default images

"Povećali smo sredstva za organsku proizvodnju desetak puta i to je način da Srbija, ne samo da proizvede dobru hranu, već i dobro zaradi", rekao je Dragin novinarima prilikom obilaska Svratišta za decu ulice.

Prema njegovim rečima, prošle godine organska proizvodnja finansirana je sa pet miliona dinara, a ove godine 30 miliona dinara obezbediće ministarstvo poljoprivrede, dok će se dodatna sredstva obezbediti od nevladinih organizacija i stranih donacija.

Dragin je naveo da je oko 600.000 hektara u Srbiji pogodno za organsku proizvodnju i kao dobar primer naveo Opštinu Valjevo koja će za organsku proizvodnju izdvojiti oko 100.000 kvadratnih kilometara.

"Bitno je uspostaviti i sistem javnih skladišta koji bi omogućio da se lakše i bez nakupaca, koji uzimaju veliki deo zarade, to voće i povrće izvozi", rekao je srpski ministar poljoprivrede.

Otkupiti 300 tona domaćeg mleka

Ministar poljoprivrede ponovio je da je njegovo ministarstvo dalo predlog da se 300 tona domaćeg mleka u prahu interventno otkupi od proizvođača.

"Poljoprivrednici mogu da računaju da će se njihovi proizvodi otkupljivati", rekao je Dragin i dodao da će Vlada Srbije učiniti sve kako se mleko u prahu ne bi uvozilo po damping cenama. On je najavio da će se uvesti rigorozna kontrola kvaliteta mleka u prahu koje se uvozi.

Dragin je podsetio da je 2007. godine doneta odluka da se bez ikakvih ograničenja uveze velika količina mleka u prahu i da zato domaći proizvođači nisu mogli da nadju plasman za svoje proizvode.

Na pitanje zašto se to mleko uvezi, on je rekao: "Zaista ne znam i to verovatno niko normalan ne zna".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: