Ju Es Stil delimično obustavlja rad

Kompanija Ju-Es stil Srbija (U.S. Steel) najavila je da će početkom januara 2009. privremeno obustaviti proizvodnju u nekoliko pogona.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Petak, 19.12.2008.

10:47

Default images

"Početkom januara privremeno ćemo staviti na tihi hod obe visoke peći i privremeno obustaviti proizvodnju u Čeličani i Konti livu", rekao je direktor korporativnih komunikacija kompanije Ju es stil Srbija Nemanja Brković.

On je rekao da ta kompanija ne može da predvidi kada će ekonomski i tržišni uslovi dozvoliti da ponovo bude pokrenuta proizvodnja u delovima u kojima će biti obustavljena.

Prema njegovim rečima, smanivanje proizvodnje u smederevskoj železari je posledica svetske ekonomske krize, koja se značajno odrazila na industriju i tržište čelika i dovela do smanjivanja porudžbina za proizvode od čelika.

"Kako bismo se prilagodili trenutnoj situaciji na tržištu, kompanija Ju-Es stil je odlučila da konsoliduje proizvodnju u Evropi, tako što će privremeno da obustavi pojedine proizvodne celine u Ju es stilu Srbija. Time ćemo na efikasniji način izaći u susret potrebama naših kupaca u Evropi", naveo je Brković.

On je rekao da će "izlazeći u susret potrebama kupaca" celine u završnoj proizvodnji (Topla valjaonica i Hladna valjaonica u Smederevu i Fabrika belih limova u Šapcu) nastaviti sa proizvodnjom.

Poluproizvodi od čelika za završnu proizvodnju, kako je rekao, biće obezbeđeni iz zaliha, posebno od Ju-Es stilove fabrike u slovačkom mestu Košice, u kojoj je proizvodnja redukovana.

Brković je naveo da je kompanija Ju-Es stil obavestila Vladu Srbije i reprezentativne sindikate koji zastupaju zaposlene u kompaniji o nameri da se privremeno obustavi proizvodnja u nekim celinama.

"U ovom trenutku, ne očekujemo nikakve promene kada je u pitanju status zaposlenih koji rade u celinama gde će biti obustavljena proizvodnja. Ipak, ne možemo da spekulišemo unapred o eventualnim odlukama, koje mogu biti donete kao rezultat tržišnih uslova i potreba naših kupaca", rekao je direktor korporativnih komunikacija kompanije Ju es stil Srbija Nemanja Brković.

U Ju es stil Srbija u Smederevu zaposleno je oko 7.000 radnika. Multinacionalna kompanija Ju es stil pre pet godina kupila je, kroz stečaj, nekadašnji Sartid, koji je tada imao dug od 1,7 milijardi dolara.
Smanjenje proizvodnje u kompaniji Ju Es Stil je u direktnoj vezi sa smanjenom potražnjom za proizvodima koji se prave od lima, pre svega u automobilskoj industriji, smatra sekretar Udruženja rudnika metala, crne i obojene metalurgije Privredne komore Srbije Nikola Majinski.

Manja tražnja za automobilima je posledica krize i nedostatka novca za njihovu kupovinu, jer mnoge banke, pa i one koje imaju novca, neće da kreditiraju kupce ni u investicionoj ni u opštoj potrošnji. To dovodi do smanjenja proizvodnje u toj industriji, zatvaranja pogona i slanja radnika na prinudne odmore, objasnio je Majinski.

Prema njegovim rečima, delimično obustavljanje proizvodnje u Ju Es Stilu je posledica toga što se tri najveća proizvođača automobila u SAD bore za opstanak, očekujući pomoć države, bez koje verovatno neće moći da prežive. Kako su najavile, na mesec dana će obustaviti proizvodnju u svojih 59 fabrika.

„Ako na primer uzmemo da Ford ne prodaje automobile, to za posledicu ima da ne kupuje karoserijski lim od Ju Es Stila koji je poznati proizvođač tog lima i samim tim ograničava njihovu proizvodnju. To se prenosi na dobavljače, jer ne kupuje one količine rude, koksa, energenata koji bi im trebali za redovnu proizvodnju“, kaže Majinski.

Rešenje za nastalu situaciji bi, kako je ocenio, bilo da velike zapadne zemlje ubrizgaju novac u finansijski sistem i pokrenu tražnju, odnosno potrošnju, što bi ponovo pokrenulo čitav lanac i dovelo do obnavljanja pune proizvodnje u Ju Es Stilu.

To, međutim, prema trenutnim porgnozama, ne bi trebalo očekivati pre poslednjeg kvartala sledeće godine, ali bi moglo biti i ranije, ukoliko biintervencija tih država bila hitna, kazao je on.

Majinski je naveo da je poslednjem tromesečju ove godine zabeležen strmoglav pad cena svih metala berzanskog tipa, koje prosečno iznosi oko 50 odsto, pri čemu je cena bakra ubedljivo najviše pala, sa 8.000 na 3.000 dolara za tonu za samo nekoliko meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: