Obveznice opet traženije od akcija

Oba indeksa akcija Beogradske berze završila su dan u neznatnom plusu. Indeks najlikvidnijih akcija Belex15 porastao je 0,17 odsto, a opšti Belexline 0,02 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 03.06.2008.

15:41

Default images

Promet je vredeo je 257,12 miliona dinara ili 3,11 miliona evra, a kao i dan ranije obveznice Republike Srbije bile su traženije od akcija. U trgovini obveznicama ostvareno je 144,66 miliona dinara ili 1,75 miliona evra.

Kada je o kontinuiranoj trgovini akcijama reč, u najvećoj meri je skočio Napred [NPRD], maksimalnih 20 odsto, ali je vlasnike promenilo samo 16 hartija beogradskog građevinskog preduzeća.

Među većim dobitnicima je i Jubmes banka [JMBN] sa rastom od osam i po procenata i samo tri akcije u prometu, a gotovo sedam odsto na vrednosti je dobio Tigar [TIGR], preduzeće sa A Listinga Berze, takođe uz veoma mali promet.

Nešto više od šest odsto poskupeo je Meser Tahnogas [TGAS], uz samo jednu akciju u prometu, dok je cena Fidelinke [FIDL] porasla malo više od pet odsto. Međutim, subotička prehrambena kompanija tim rastom nije uspela da potpuno pokrije pad iz prethodnog dana.

Akcija Navipa [NAVP], koja je i dan ranije bila medju velikim gubitnicima, danas je pala 18,65 odsto, na 1.505 dinara. Nešto više od sedam procenata pojeftinila je hartija Velefarma [VLFR], neznatno više od šest odsto pali su Bambi Banat [BMBI] i Simpo [SMPO], a uljara Vital [VITL] izgubila je bezmalo pet procenata.

AIK banka [AIKB] se vratila na čelo liste akcija sa najvećim prometom sa 40,02 miliona dinara a sledi Agrobanka [AGBN] sa 19,22 miliona. Trgovina akcijama Alfa plama [ALFA] vredela je 6,62 miliona dinara, a u trgovini hartijama Energoprojekta [ENHL], holdinga sa A Listinga, i Progresa [PRGS] registrovani su prometi od 2,71 odnosno 2,46 miliona.

U trgovini po metodu preovlađujuće cene ulagačima najatraktivnija bila je beogradska Rafinerija Nafte [RFNF] i promet je dostigao 4,3 miliona dinara po maksimalnoj za tu hartiju ceni od dve hiljade dinara. Veći promet, od 3,88 miliona dinara, bio je na tom segementu i u trgovini akcijama vršačkog Trudbenika [TRDB] po stabilnoj ceni od 48 hiljada dinara.

Učešće stranih investitora bilo je nešto veće od 28 odsto u ukupnoj i gotovo 58 odsto u trgovini akcijama, pri čemu je kod kupovine akcija bilo 55 a kod prodaje 60,5 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: