Sledi izmena Zakona o privatizaciji

Parlament usvojio izmene Zakona o privatizaciji kojim se predviđa završetak privatizacije društvenih preduzeća do kraja 2008.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 26.12.2007.

11:34

Default images

Zakonom je predviđeno da se preduzeća koja ne nađu kupce do tog roka privatizuju kroz stečaj i tako pronađu strateške partnere.

U slučaju raskida ugovora sa prvorangiranim ponuđačem na privatizacionom tenderu ne raspisuje novi konkurs već započnu pregovori sa drugorangiranim ponuđačem, predviđeno je ovim izmenama Zakona o privatizaciji.

Prema zakonu zabranjuje se da se za kupovinu kapitala i imovine firmi nadmeću osobe koje su osuđivane za krivična dela ili se protiv njih vodi istraga za krivična dela.

Predviđena je, takođe, pojednostavljena procedura pripreme preduzeta za privatizaciju i omogućeno je da se deo viška prihoda od prodaje imovine preduzeća u restrukturiranju, posle namirenja poverioca, raspodeli zaposlenima.

Uvedena je zaštita poverioca, tako što se zabranjuje prinudno izvršenje državnih poverilaca za preduzeća u postupku tendera i aukcije, kako bi se sprečila zaplena i rasprodaja imovine.

Predviđeno je da se u slučaju raskida ugovora omogući bolja zaštita državnih interesa, jer će kupac biti sprečen da investicijama i dokapitalizacijom poveća vrednost kapitala.

Ubuduće će biti moguća prodaja firmi koje su nastale od imovine preduzeća iz bivše SFRJ, a novac od prodaje će ići na poseban račun.

Usvojen Zakon o pravu na besplatne akcije

Skupština Srbije usvojila je danas i Zakon o pravu na besplatne akcije i izmene Zakona o javnim putevima.

Usvojeni zakon o besplatnoj podeli akcija predviđa da svi građani koji do sada nisu učestvovali u procesu privatizacije mogu da dobiju akcije u vrednosti od oko hiljadu evra. Zaposleni i bivši radnici šest javnih preduzeća koja treba da se privatizuju, dobili bi akcije u vrednosti od 200 evra po godini staža.

Građani će dobiti akcije od privatizacije Naftne industrije Srbije, Elektroprivrede Srbije, Telekoma, Aerodroma Nikola Tesla, Jat ervejza i fabrike lekova Galenika. Pravo na te akcije imaće osobe koje su državljanstvo Srbije stekle do dana kada je taj zakon stupio na snagu.

Izmenama Zakona o javnim putevima predviđeno je da naknade za održavanje puteva od akciza na derivate nafte i gasa u 2008. budu 15 odsto, a od 1. januara 2009. godine 20 odsto.

Tim zakonskim rešenjem trebalo bi da bude rešen problem nedostatka sredstava za finansiranje radova na održavanju magistralnih i regionalnih puteva u Srbiji koje obavlja Javno preduzeće "Putevi Srbije".

Skupština je danas usvojila i Okvirni sporazum između Vlade Srbije i EU o pravilima za saradnju koja se odnosi na finansijsku pomoć EU Srbiji u okviru sprovođenja pomoći prema pravilima instrumeneta pretpristupne pomoći (IPA).

Sporazum otvara mogućnost daljeg ubrzanog razvoja finansijske i ekonomske saradnje između Srbije i Evopske unije i njenih članica.

Glavni cilj sporazuma je da zemlje kandidati i potencijalni kandidati za članstvo u EU koriste jedinstvena i jednostavnija finansijska pravila usklađena sa finasijskim pravilima koja važe za članice EU.

Time se zemlje potencijalni kandidati brže pripremaju za punopravno članstvo u EU, odnosno olakšava im se pristup korišćenju i upravljanju "strukturnih i kohezionih" fondova EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: