NBS: Saglasnost za ugledne banke

NBS će saglasnost za više od 5 odsto upravljačkih akcija u bankama davati samo bankama sa potvrđenim visokim svetskim rejtingom.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 15.09.2006.

17:58

Default images

Tim iskustvom renomiranih banaka i finansijskih institucija, garantovaće se kvalitet upravljanja i sigurnost poslovanja određene banke i celokupnog bankarskog sektora u Srbiji.

Precizira se da će se u skladu sa novim Zakonom o bankama, u novoj vlasničkoj strukturi banaka, pre svega na osnovu kupovine akcija na otvorenom finansijskom tržištu, pojavljivati akcionari koji će za eventualno sticanje kvalifikovanog učešća morati da zahtevaju saglasnost NBS.

Obaveza pribavljanja prethodne saglasnosti za sticanje upravljačkih prava u bankama predstavljaće "najznačajniji instrument kojim će NBS preventivno delovati u pravcu stvaranja i očuvanja sigurnog, zdravog i stabilnog bankarskog sistema", piše u saopštenju Narodne banke.

Prilikom odobravanja saglasnosti, Narodna banka će procenjivati finansijsko stanje sticaoca akcija, uticaj njegovih poslovnih aktivnosti na sigurno i zakonito upravljanje, uticaj na konkurenciju na finansijskom tržištu, transaprentnost poslovanja i vlasništva sticaoca akcija, kao i njegovu poslovnu reputaciju.

Iste kriterijumi će biti primenjeni i kada su u pitanju oni koji su akcije stekli po ranijim propisima, prema kojima je dozvoljeni limit bio 15 odsto i koji stoga nisu imali saglasnost NBS.

Postojeći sticaoci akcija dužni su da Narodnoj banci propisanu dokumentaciju dostave do 31. decembra 2006, od kada će ona početi da vrši proveru i njihove ispunjenosti uslova da poseduju više od 5 odsto upravljačkog akcionarskog kapitala u bankama. Ovi zahtevi su, podseća NBS, u skladu sa novim Zakonom o bankama, a ovakva politika obezbediće da u novoj strukturi banaka u Srbiji budu samo "renomirani vlasnici i to uglavnom banke iz zemalja Evropske unije, sa pozitivnim iskustvima poslovanja u regionu".

Otplaćeno 250 miliona dolara duga MMF-u

Jelašiæ æe predvoditi delegaciju NBS u Singapuru
Narodna banka Srbije objavila je da je prevremeno otplatila i drugu četvrtinu duga Međunarodnom monetarnom fondu u iznosu od 250 miliona dolara.

Guverner NBS Radovan Jelašić na Godišnjoj skupštini MMF-a i Svetske banke u Singapuru će predvoditi delegaciju NBS, koja će upoznati najviše funkcionere MMF-a sa novim okvirom monetarne politike koji je NBS počela da sprovodi od 1. septembra ove godine, a biće razmotrene i budžetske projekcije do kraja ove i budžetski planovi za 2007. godinu.

"Informisanje predstavnika MMF-a o aktuelnim makroekonomskim kretanjima u Srbiji, te ciljevima monetarne i fiskalne politike, ima poseban značaj uoči sastanka Borda direktora MMF-a koji će u oktobru biti posvećen našoj zemlji", saopštila je NBS.

U susretu sa najvišim predstavnicima Svetske banke, guverner NBS će razgovarati i o mogućnostima i potrebi ubrzanijeg povlačenja sredstava koje je ova institucija već odobrila Srbiji, pod najpovoljnijim kreditnim uslovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: