Srbija

Petak, 13.12.2013.

15:29

Zajednička ulaganja Srbije i Rusije

Danas je potpisan Protokol zasedanja Međuvladinog komiteta za trgovinu i ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Srbije i Rusije.

Izvor: Tanjug

Default images

Protokol su potpisali ministar rudarstva Srbije Milan Bačević i ministar energetike Ruske Federacije Aleksandar Novak koji su dogovorili nastavak saradnje i zajednička ulaganja u raznim oblastima.

"Uspeli smo da nivo naših ekonomskih odnosa približimo nivou političkih odnosa, a oni nikada nisu bili bolji nego što su danas", rekao je Bačević posle potpisivanja.

Prema njegovim rečima ova godina bila je vrlo uspešna za rad zajedničkog komiteta, pokrenuti su neki vrlo važni projekti, od kojih je najvažniji gasovod Južni tok.

Ova godina bila je uspešna i u bankarsko-finansijskom sektoru, rekao je Bačević i naglasio da tu pre svega misli na dva važna kredita - jedan je iskorišćen za pokrivanje deficita budžeta a drugi je namenjen realizaciji projekata u železničkom saobraćaju.

U mandatu rada ovog komiteta, za samo godinu dana smanjen je spoljno-trgovinski deficit koji je Srbija imala u odnosima sa Ruskom Federacijom, i u 2013. ostvaren je porast od oko 13 procenata, rekao je Bačević.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak istakao je da je za Rusiju glavni strateški partner na Balkanu Srbija.

Danas smo razmatrali nove programe, bilo je reči o investicionom programu NIS-a, koji se odnosi na rekonstrukciju rafinerije u Novom Sadu, povećanje prerade naftnih derivata u Rafineriji Pančevo, pa će ukupni kapaciteti ulaganja za realizaciju ovih ciljeva za naredne dve godine iznositi 1,5 milijardi evra, rekao je Novak.

Pored energetike, razmatrana je saradnja i u drugim sferama, pout transporta, saobraćaja, industrije, obrazovanja, zdravstva, kulture, a zajednička ulaganja u ovom oblastima u narednim godinama iznosiće oko pet milijardi dolara, naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – "rat" je zvanično počeo

Evropska komisija (EK) je danas obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

15:01

12.6.2024.

18 h

Podeli: