Svet 9

12.06.2024.

21:47

Rešeno je; Putine, šta sad?

Lideri Grupe sedam (G7) složili su se da obezbede Ukrajini 50 milijardi dolara korišćenjem zamrznute ruske imovine do kraja godine, saopštilo je danas francusko predsedništvo.

Izvor: B92.net

Rešeno je; Putine, šta sad?
Profimedia

Podeli:

"Dogovrili smo se", rekao je zvaničnik predsedništva, uoči samita G7 u Italiji koji će se fokusirati na podršku borbi Kijeva protiv Rusije, piše AFP.

Lideri G7 imali su za cilj da se dogovore o korišćenju profita od kamata na 300 milijardi evra (325 milijardi dolara) zamrznute imovine ruske centralne banke za pomoć Kijevu, koristeći profit kao kolateral za zajam do 50 milijardi dolara.

Američki predsednik Džo Bajden sastaće se u četvrtak sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim tokom samita G7 u Pulji, u Italiji.

"Prvobitno je ovo bila američka inicijativa", rekao je zvaničnik francuskog predsedništva, dodajući da bi teoretski zajam Ukrajini bio otplaćen "prihodom od zamrznute ruske imovine".

"Ali ako iz nekog razloga, ako se ruska imovina odmrzne ili prihod od ruske imovine nije dovoljan za finansiranje zajma, onda ćemo morati da razmislimo kako da podelimo teret", rekao je izvor.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Svet

Okreću leđa Rusiji: "Amerika nas je upozorila"

Nakon upozorenja iz SAD Turska je proteklih nedelja radila na prilagođavanju svog carinskog sistema kako bi blokirala izvoz nekoliko desetina kategorija robe američkog porekla u Rusiju, potvrdila su tri neimenovana izvora sa direktnim saznanjima o ovom pitanju

22:04

22.10.2024.

1 d

Podeli: