Svet 8

12.06.2024.

21:47

Rešeno je; Putine, šta sad?

Lideri Grupe sedam (G7) složili su se da obezbede Ukrajini 50 milijardi dolara korišćenjem zamrznute ruske imovine do kraja godine, saopštilo je danas francusko predsedništvo.

Izvor: B92.net

Rešeno je; Putine, šta sad?
Profimedia

Podeli:

"Dogovrili smo se", rekao je zvaničnik predsedništva, uoči samita G7 u Italiji koji će se fokusirati na podršku borbi Kijeva protiv Rusije, piše AFP.

Lideri G7 imali su za cilj da se dogovore o korišćenju profita od kamata na 300 milijardi evra (325 milijardi dolara) zamrznute imovine ruske centralne banke za pomoć Kijevu, koristeći profit kao kolateral za zajam do 50 milijardi dolara.

Američki predsednik Džo Bajden sastaće se u četvrtak sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim tokom samita G7 u Pulji, u Italiji.

"Prvobitno je ovo bila američka inicijativa", rekao je zvaničnik francuskog predsedništva, dodajući da bi teoretski zajam Ukrajini bio otplaćen "prihodom od zamrznute ruske imovine".

"Ali ako iz nekog razloga, ako se ruska imovina odmrzne ili prihod od ruske imovine nije dovoljan za finansiranje zajma, onda ćemo morati da razmislimo kako da podelimo teret", rekao je izvor.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

EU rešila: Vršićemo pritisak

Evropska unija će vršiti pritisak na druge zemlje na ovogodišnjem klimatskom samitu COP29 da ispune obećanje o prelasku sa fosilnih goriva na zelene alternative, stoji u nacrtu pregovaračke pozicije evropskog bloka.

8:46

13.7.2024.

1 d

Srbija

Srbija dobija novu saobraćajnicu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će polovinom novembra biti izdata građevinska dozvola za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe" i da bi radovi mogli da počnu već do kraja godine.

20:30

14.7.2024.

10 h

Svet

Nemci se "rešavaju" Kineza

Nemačka će u narednih pet godina ukloniti komponente koje proizvode kineske kompanije Huavej i ZTE iz svoje 5G bežične mreže.

19:56

13.7.2024.

1 d

Svet

Putin doneo odluku

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

14:37

14.7.2024.

16 h

Podeli: