Aktuelno 22

12.06.2024.

22:00

Ne biste nikad pogodili: Da li znate šta znači reč "Google"?

Google su 1998. godine osnovali kompjuterski naučnici Lari Pejdž i Sergej Brin - ali znate li šta ova reč zapravo znači?

Izvor: B92

Ne biste nikad pogodili: Da li znate šta znači reč "Google"?
Shutterstock/Sundry Photography

Podeli:

Brend je vremenom postao mnogo više od sinonima za pretraživač, jer kompanija takođe upravlja servisima kao što su Gmail, YouTube, i mnogim drugim. 

Ime Google, zapravo, stiglo je od pogrešno napisane reči "Googol" - u pitanju je broj koji se piše kao 1 i stotinu nula nakon toga. 

Ovo ime je izabrano da odražava Larijevu i Sergejevu misiju "da organizuju svetske informacije i učine ih univerzalno dostupnim i korisnim", a zanimljivo je da se pre ovoga, Google zvao Bakcrub (slobodni prevod: masaža leđa).

Neki korisnici, međutim, smatraju da je Google zapravo akronim od "Globalna organizacija orijentisanog grupnog jezika Zemlje", ali za ovo ipak ne postoji dovoljno dokaza. 

Podeli:

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

1 d

Svet

Okrenuli leđa Rusima: Amerika odmah poslala vojsku

Jermenija i SAD započele su danas zajedničke vojne vežbe u Jermeniji, saopštilo je jermensko Ministarstvo odbrane, prenosi AFP, dodajući da je to još jedan pokazatelj zbližavanja Zapada i Jerevana, koji je zahladnio odnose sa Rusijom.

19:20

15.7.2024.

1 d

Podeli: