Svet 2

13.06.2024.

8:32

Upozorenje: "Prestanite da gradite"

Grčka treba da smanji intenzivnu izgradnju i zaštiti vodne resurse i priobalne oblasti ukoliko želi da održi stabilan turizam, saopštio je danas grčki ombudsman.

Izvor: Tanjug

Upozorenje: "Prestanite da gradite"
Shutterstock/Nancy Pauwels

Podeli:

U svom izveštaju, ombudsman je upozorio na rastuće rizike po životnu sredinu i pozvao na hitne reforme turizma zbog toga što se ekonomija Grčke u velikoj meri oslanja na na tu granu, preneo je Rojters.

Turizam donosi više od četvrtine ekonomskih prihoda u Grčkoj i gotovo dva miliona Grka živi od turizma, navodi se u prvom izveštaju grčkog ombudsmana o turizmu od kako je ustanovljena ta funkcija u Grčkoj pre 25 godina.

Oko 33 miliona turista posetilo je Grčku 2023. godine, što je za pet miliona više nego 2022.

Očekuje se da će prihodi od turizma u Grčkoj biti povećani ove godine na 21 milijardu evra u odnosu na 20,5 milijardi ostvarenih prošle godine, navodi se u izveštaju.

Ističe se primer ostrva Santorini koje posećuje više od 5,5 miliona turista godišnje, što je dvostruko više nego 2012. godine.

Santorini zarađuje godišnje milijardu evra od turizma.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija i Turska sve bliže dogovoru

Ruska državna kompanija "Rosatom" je napredovala u pokušaju izgradnje druge turske nuklearne elektrane, što je najnoviji znak jačanja energetskih veza Ankare sa Moskvom.

17:48

18.7.2024.

1 d

Podeli: