Srbija

Utorak, 12.05.2009.

15:29

Cepter odustao od kupovine Prosvete

Konzorcijum Univerziteta Singidunum iz Beograda i kompanije „Cepter buk vord” odustao je od kupovine izdavačkog preduzeća Prosveta.

Izvor: Beta

Default images

Agencija za privatizaciju je saopštila da je kupac odustao zbog toga što ne bi mogao da menja namenu knjižare "Geca Kon" u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu.

Agencija ističe da nije prihvatila taj zahtev ponuđača, imajući u vidu da je zaštita te Prosvetine knjižare predviđena tenderom i odlukom Vlade Srbije, a sa čim su bili upoznati svi učesnici na tenderu u trenutku podnošenja ponude.

Konzorcijum je bio prvorangirani ponuđač na tenderu za prodaju 70 odsto kapitala Prosvete, za koji je ponudio cenu od 5,7 miliona evra i investicije u vrednosti od dva miliona evra u roku od dve godine. Produženi rok za potpisivanje kupoprodajnog ugovora istekao je juče, a Agencija navodi da je prihvatila sve zahteve prvorangiranog ponuđača, čiji predstavnici u zakazanom terminu nisu došli na potpisivanje ugovora.

Prvorangiranom ponuđaču Agencija će naplatiti licitacionu garanciju u iznosu od 200 hiljada evra, a drugorangirani ponuđač, preduzeće za izdavaštvo, trgovinu i marketing „Medija II” iz Beograda će biti pozvan da potpiše ugovor o kupovini Prosvete. To preduzeće je za Prosvetu ponudilo je cenu od 3,2 miliona evra i ulaganja za godinu dana u vrednosti od sto hiljada evra.

Kupac Prosvete će biti obavezan da najmanje deset godina nastavi da se bavi izdavaštvom i da zadrži namenu knjižare "Geca Kon". U vlasništvu Prosvete su, osim knjižare "Geca Kon", zgrada u Čika Ljubinoj ulici, knjižare na Terazijama, u Kosovskoj ulici, na Zelenom vencu i Kopaoniku, magacini u Dobračinoj i Dušanovoj ulici, kao i prostor, površine 380 kvadratnih metara, u kome je smešteno pozorište "Boško Buha".

U Prosveti žale zbog odustajanja

Direktor izdavačke kuće Prosveta Dragan Mininčić kaže da veoma žali što je prvorangirani konzorcijum odustao od kupovine Prosvete.

"Mi smo znali da je kompanija Cepter najviše ulagala u kulturu (Madlenijanum, galerija, aukcijska kuća, izdavačka kuća) i očekivali smo da će nakon preuzimanja Prosvete uložiti u njenu obnovu i razvoj i prihvatiti izdavački plan koji je već donet", istakao je Mininčić.

"Za mene je nerazumljivo ovo šta se dogodilo, ali Prosveta nije direktno učestvovala u pregovorima oko privatizacije, samo u delu socijalnog programa, koji je uglavnom bio prihvaćen od strane kupca", rekao je on i dodao da će Prosveta sada biti ponudjena drugom kandidatu iza koga stoji knjižara i izdavačka kuća IPS.

To je kompanija koja se uglavnom bavi izdavaštvom i knjižarstvom i u tom domenu je više angazovana od Ceptera i "ubeđen sam da ona neće odustati", kazao je Mininčić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

10 h

Podeli: