Srbija

Petak, 10.08.2007.

13:53

Grci kupili Bekovu fabriku

Grčka kompanija Lambda development kupila je na aukciji fabriku tekstilnog preduzeća Beko u stečaju za 55,8 miliona evra.

Izvor: B92

Default images

Početna cena te imovine Beka, koja se nalazi u centru Beograda kod Kalemegdana, bila je 39 miliona evra, a za nju su se nadmetala četiri zainteresovana kupca - tri strana i jedan domaći.

Predstavnici Lambde, koji je Bekovu fabriku kupila preko firme „Property development“, registrovane u Beogradu, najavili su da će na zemljištu gde se sada nalaze napušteni proizvodni pogoni graditi hotel i stambeno naselje.

Zisimos Danilatos, predstavnik grčke kompanije, rekao je će ta kompanija uložiti 150 miliona evra u ono što Beogradu nedostaje.

"Ideja je da izgradimo luksuzni stambeni kompleks sa svim uslugama koje on zahteva. Planirana je izgradnja hotela i prodavnica", rekao je Danilatos.

Svi poverioci Beka, koji potražuju oko 35 miliona evra, biće isplaćeni posle uplate prodajne cene fabike. Među poveriocima su i bivši radnici te fabrike.

Na aukciji prodata je i Bekova prodavnica u ulici Despota Stefana po počenoj ceni od 880 hiljada evra, a kupac je takođe grčka firma Skontal limitid. Za Robnu kuću Beka u Knez Mihajlovoj 39 nije bilo zainteresovanih kupaca, pa se ona nije ni našla na javnoj prodaji.

Stečajni upravnik Beka Željko Pešut je posle licitacije rekao da je zadovoljan prodajom i dodao da je deo neisplaćenih zarada radnicima uplaćen iz sredstava od prethodne prodaje poslovnih objekata.

Prodajom i prodavnice u stečajnu masu Beka slilo se više od 56 miliona i 500 hiljada evra. Primenom uredbe o nagradama za stečajne upravnike neočekivano uspešna prodaja fabrike mogla bi donese dobit i Željku Pešutu

Na aukciji nije bilo zainteresovanih za prodavnicu u Knez Mihailovoj. Na prodaju čekaju mašine i još 4 fabrike u Srbiji, odmaralište u Belanovici, ali trebalo bi da bude rešeno i pitanje vlasništva nad imovinom u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Makedoniji.

Nekada najuspešnija srpska tekstilna kompanija otišla je u stečaj 2003. godine zbog duga od oko 6 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

13 h

Podeli: