Brisel se smilovao Hrvatima pa prošli, ali...

Evropska komisija ističe pozitivne trendove u hrvatskoj privredi, ali upozorava na sporo sprovođenje reformi i skromne izglede za dugoročni rast.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2017.

10:23

Brisel se smilovao Hrvatima pa prošli, ali...
(Foto: Thinkstock.com)

Evropska komisija objavila je tzv. zimski paket izveštaja s analizom privrede u svim zemljama članicama i dubinskim analizama makroekonomskih pokazatelja za zemlje koje imaju preterane makroekonomske neravnoteže, među kojima je i Hrvatska.

U izveštaju komisije ističe se da se oporavak hrvatske privrede ubrzao u 2016, a da je očekivana stopa rasta BDP-a povećana na 2,8 odsto. Na oporavak su najviše uticali rast zaposlenosti, niske cene energije i poresko rasterećenje, koje je podstaklo rast lične potrošnje.

Komisija predviđa nastavak pozitivnih trendova i u ovoj godini što će povoljno uticati na smanjenje unutrašnjeg i spoljnog duga. Pritom se ističe se da je u 2016. smanjen udeo duga u BDP-u, ali se upozorava i na to da rizici održivosti duga nisu u potpunosti prevaziđeni.

'Nakon što se više nego udvostručio tokom šest godina recesije, u 2016. očekuje se smanjenje javnog duga na 84,1 odsto BDP-a i dalji pad u kratkom roku. Međutim, javni dug je i dalje iznad pretkriznog nivoa, a značajan deo je izložen valutnom riziku ', navodi se u izveštaju.

Ističe se da finansijski sektor podržava oporavak, ali je i dalje izložen visokim kreditnim rizicima.

Uprkos pozitivnim kratkoročnim trendovima, komisija i dalje upozorava na skromne izglede rasta na duži rok. Zbog sporog rasta produktivnosti i slabe iskorišćenosti ljudskog kapitala potencijalna stopa rasta iznosi samo jedan posto i niža je u poređenju sa drugim tranzicionim zemljama.

Glavni razlog za to je sporo sprovođenje reformi. U izveštaju se konstatuje da je Hrvatska ostvarila tek ograničen napredak u sprovođenju preporuka za 2016, što se dovodi u kontekst izbora.

Najveći napredak vidi se u uvođenju poreza na imovinu i u upravljanju javnim dugom. Ograničeni napredak vidljiv je u jačanju poreske discipline, reformi javne uprave, upravljanju državnom imovinom, smanjenju parafiskalnih nameta i administrativnih barijera, kao i unapređenju pravosudnog sistema.

Komisija ocenjuje da nije bilo nikakvog pomaka u reformi penzionog sistema i sistema socijalne zaštite i na području usklađivanja plata u javnom sektoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: