“Koliko zarađujem? Od plate se niko nije obogatio”

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je da ne zna tačno koliko zarađuje i da bi morao da pogleda.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.01.2017.

10:59

“Koliko zarađujem? Od plate se niko nije obogatio”
Foto: Thinkstock

Kako je kazao, plata guvernera HNB-a je 35.000 kuna (4.600 evra), dok za međunarodne funkcije na koje je izabran nije plaćen.

Na pitanje da li se doživljava kao oličenje buržoazije, Vujčić je odgovorio:

"Apsolutno ne, ja spadam sigurno u vrlo dobro plaćene ljude, mali procenat vrlo dobro plaćenih ljudi, ali ja mislim da su u Hrvatskoj oni koji su stvarno buržoazija, oni koji žive od kapitala, a ne oni koji žive od plate."

Zaključio je kako se od plate u Hrvatskoj niko nije obogatio pa nije ni on.

Govoreći o monetarnoj politici Hrvatske, Vujčić je naveo da bi trebalo očekivati da kuna vrlo brzo bude zamenjena evrom.

Vujčić je rekao da ima podršku premijera i kako dele mišljenje o evru.

Na pitanje zašto Hrvatska hrli u evrozonu kada neki koji su već dugo u njoj kritikuju ostanak rekao je:

"Postoji puno drugih mišljenja koji veruju kako će opstati. Ne verujem da Hrvatska može izgubiti. U tih idućih pet godina se mora pokazati opstaje li ili ne. Ako evrozona ne opstane nemamo gde ući, ako opstanemo znači da je stabilna."

Rekao je kako postoje brojne analize iz drugih država koje su ulazile u evrozonu i kako je rast cena pri uvođenju evra bio između 0,1 i 0,3 odsto, dok su dobrobiti mnogo veće.

"Ekonomski interes je jasan: evro treba uvesti što pre jer su prednosti veće od gubitaka, a mi nemamo šta puno da izgubimo. Benefiti su pad kamata i kamatnih stopa, banke će imati pristup likvidnosti Evropskoj centralnoj banci pa će kredibilitet rejtinga rasti. Dakle, glavna je poenta ulaska u evrozonu jeftinije finansiranje, veći kredibilitet i porast rejtinga. Zadužujete se u svojoj valuti, a sada se zadužujemo u stranoj valuti."

Rekao je da veruje da je potrebna javna rasprava pre uvođenja evra, na kojoj bi sve strane mogle izreći svoje mišljenje. Dodao je kako je možda čak potreban i referendum ali i dodao da o tome ne želi da govori jer će o tome odlučivati politika, a ne on.

Na pitanje o kreditima u švajcarskim francima, Vujčić je kazao da smatra da bi trebalo zabraniti zaduživanje u stranim valutama osim u evrima i naravno u nacionalnoj kuni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: