Merkator zatvara u Hrvatskoj, fokus Srbija

Grupa Merkator u ovoj godini planira od prodaje da prihoduje 2,6 milijardi evra, što je nešto više od prošlogodišnjih prihoda.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2016.

14:22

Merkator zatvara u Hrvatskoj, fokus Srbija
Foto: Mercator

Ovogodišnji poslovni plan predviđa rast prihoda na svim tržištima na kojima Merkator posluje osim Hrvatskog, a najveći promet biće ostvaren na tržištu Slovenije (56,2 odsto planiranih prihoda) i Srbije (35,7 odsto).

Rast u Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori temeljiće se prvenstveno na otvaranju novih trgovina, dok će u BiH prihodi rasti zahvaljujući većim prihodima od iznajmljivanja trgovačkih prostora. U Hrvatskoj će nastaviti da se zatvaraju preostale maloprodajne jedinice pa će prihodi i dalje da padaju.

Grupa Merkator u 2016. planira neto dobit od 55,3 miliona evra, odnosno nastavak trenda jačana poslovanja. Podaci za prošlu godinu još uvek nisu objavljeni, međutim prema objavi nakon prvog lanjskog polugodišta neto dobit u 2015. trebala je da iznosi oko 50 miliona evra.

Za investicije u ovoj godini namenjeno je 34 miliona evra, većinom za obnovu postojećih prodajnih mesta i to, kao i lani, najvećim delom na tržištu Slovenije i Srbije.

Na dva glavna tržišta planira se značajan rast novih trgovačkih površina i obnova postojećih. U Sloveniju će biti usmereno 58,2 odsto ukupnih investicija, a u Srbiju 27,2 odsto.

Merkator će nastaviti sa prodajom nepotrebne imovine i sa monetizacijom svojih nekretnina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: