Banke pišu ministru - brinu za ostale klijente

Konačno rešenje u vezi sa kreditima u Hrvatskoj u švajcarskim francima "mora da bude ravnopravno prema korisnicima kredita u drugim valutama".

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.08.2015.

13:32

Default images
Foto: Thinkstock.com

Ovo upozorenje naćiće se u pismu koje vodeće banke koje posluju u Hrvatskoj spremaju hrvatskom ministru finansija Borisu Lalovcu.

One smatraju da treba voditi računa o kamatnoj stopi, o korisnicima kredita u švajcarskim francima koji su zbog visoke rate prestali da otplaćuju dug i napominju da se ne mogu staviti u isti položaj oni koji su uzeli kredit za stan ili za apartmane.

Bnake podsećaju i na preporuku Evropske komisije (EK) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da se izbegne stavljanje određenih grupa u povlašćeni položaj, uz ocenu da sadašnji predlog države Hrvatske o rešavanju kredita u švajcarskim francima baš to radi.

U tekstu se podseća i na Memorandum iz 1998. godine koji obavezuje da svaka intervencija u finansijskom sektoru mora da bude koordinisana sa Evropskom centralnom bankom (ECB) i EK, a da se u protivnom plaćaju penali.

Bankari smatraju da se predlog države previše upliće u ugovorne odnose i da nije ravnopravan, pa na osnovu toga očekuju da Lalovac sedne s njima za pregovarački sto, navedeno je u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: