HR neće biti u minusu zbog fondova

Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić rekao je da Hrvatska neće biti u minusu kada su u pitanju uplate i povlačenje novca iz EU budžeta.

Region

Izvor: B92

Sreda, 23.07.2014.

16:10

Default images

On je istakao da je već u prethodnoj godini zabeležen mali plus.

Na pitanje novinara da prokomentariše tekst u jednom dnevnom listu da će Hrvatska do 2016. godine više davati u EU budžet nego uzimati, Grčić je uoči sednice Vlade kazao da je već rečeno da "nećemo biti u minusu".

Pozivajući se na analizu Hrvatske narodne banke, taj list piše da računice centralne banke pokazuju da ukupni učinci pristupanja EU na hrvatski budžet zasad iskazuju "debeli minus", a kako sada stvari stoje "ispod crte" će biti i idućih godina.

"To je loša procena. Ne vjerujem u to. Mi smo već u prethodnoj godini bili u malom plusu jer to je uvijek tako u prvim godinama članstva. Ove godine očekujemo isto tako mali plus, s obzirom na to da je ovo godina programiranja, a od iduće godine pa nadalje povlačiće se sve veći i veći iznos novaca iz evropskih fondova. To je uobičajena krivulja absorpcije i u drugim zemljama, pa ne vidim razlog da to tako ne bude i u Hrvatskoj", istakao je Grčić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: