CKB zloupotrebila podatke?

Crnogorska komercijalna banka žiro-račune klijenata napravila od njihovih matičnih brojeva, prenose regionalni mediji.

Region

Izvor: Al Jazeera

Četvrtak, 24.04.2014.

21:43

Default images

Crnogorska agencija za zaštitu ličnih podataka upozorila je kako najveća banka u toj državi, Komercijalna banka, krši Zakon o zaštiti ličnih podataka.

Brojevi žiro-računa fizičkih lica u toj banci sačinjeni su od matičnih brojeva klijenta, čime su, smatra Agencija, stavljeni na uvid javnosti, a samim tim i podložni zloupotrebi.

Lične podatke crnogorskih građana od 2010. štiti poseban zakon i Agencija. Međutim, zloupotreba je bilo, posebno u bankarskom poslovanju prilikom uzimanja kredita, pišu mediji.

Najnoviju reakciju Agencije izazvali su žiro računi Crnogorske komercijalne banke (CKB), kako se pokazalo, sačinjeni od matičnih brojeva klijenata.

Brojeve CKB žiro-računa čini oznaka banke, zatim kompletni matični broj klijenta i dva broja različita za svakog pojedinca. Uvid u broj računa radi bilo kog plaćanja, omogućava i uvid u osnovni identifikacioni broj osobe.

"Uprkos svemu, u CKB-u tvrde da ne krše zakon i da je posljednja poseta predstavnika AZLP to i dokazala“, piše Al Jazeera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: