Turska ulaže i u Sloveniju

Direktne strane investicije ojačaće saradnju Slovenije i Turske, saglasili su se premijeri Janez Janša i Tajip Erdogan.

Region

Izvor: B92

Utorak, 08.05.2012.

08:58

Default images

Janša je, kako je saopšteno u Ljubljani, pozdravio primetno interesovanje Turske za ulaganja u Sloveniju kojoj su hitno potrebne strane investicije.

Već su ostvarene značajne turske investicije u slovenačku drvnu industriju, a ponovo su na dnevnom redu pregovori o saradnji između aviokompanija "Adrija ervejz" i "Turkiš erlajns", navedeno je u saopštenju. Svrha ovakvih sastanaka je, kako je istaknuto, jačanje veza između dveju zemalja, bez obzira što su stotine slovenačkih i turskih kompanija već uspostavile jake poslovne veze i što podaci potvrđuju da je međusobna ekonomska saradnja veoma dobra.

Glavna tema razgovora dvojice premijera bila je implementacija strateškog partnerstva koje su Slovenija i Turska potpisale prošle godine.

Turski premijer Erdogan je najavio da će posle današnje posete uslediti brojni bilateralni razgovori na nižim nivoima, saopštilo je slovenačko ministarstvo spoljnih poslova.

Obe strane su tokom susreta pokazale zainteresovanost za pokretanje razgovora o sporazumu o socijalnoj zaštiti koji će olakšati građanima Slovenije i Turske da putuju, rade i žive u tim dvema zemljama.

Na jesen bi u Ljubljani trebalo da se održi sastanak međuvladine komisije za ekonomsku i trgovačku saradnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: