SPC tužila Crnu Goru zbog imovine

Mitropolija Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori tuzila je državu Crnu Goru Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Region

Izvor: Beta, Analitika

Petak, 20.05.2011.

08:31

Default images

Podgorički internet portal Analitika navodi da je tužba podnesena zbog spora u vezi sa crkvenom imovinom u Crnoj Gori.

Eparhija budimljansko-nikšićka, kao i druge organizacione celine Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, podnele su tužbu koja se odnosi na restituciju imovine na teritoriji Crne Gore, za koju SPC smatra da joj pripada.

Srpska pravoslavna crkva, prema njenim podacima, raspolaže velikom imovinom koja joj je ranije oduzeta i očekuje njen povraćaj.

Poznato je da dugo traje spor između Mitropolije i države oko imovine, a mitropolit Amfilohije je nedavno izjavio da crkva očekuje što skorije donošenje Zakona o restituciji nacionalizovane imovine, naglašavajući da je "Zakon donet jednom, povučen je i time crkva radikalno obespravljena".

Vlasništvo SPC nad delom imovine, posebno nad crkvama i manastirima, uključujući i Cetinjski manastir, osporava i Crnogorska pravoslavna crkva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: