Region

Utorak, 29.03.2011.

08:49

Tromesečni moratorijum na NE Belene

Bugarska će sa ruskom stranom potpisati tromesečni moratorijum za realizaciju projekta za izgradnju neklearke Belene, kaže bugarski premijer Bojko Borisov.

Izvor: Tanjug

Default images

"Dogovorili smo i nadam se da ćemo u četvrtak sa ruskom stranom potpisati memorandum o moaratorijumu za nuklearku Belene na tri meseca, kako bi pojasnili pitanja u vezi sa seizmologijom, cenom i drugim", naglasio je on.

Ministar energetike Trajčo Trajkov izjavio je da je tehnička komisija nuklerake Belene od ruske strane zatražila dodatne odgovore na 30 pitanja, koja su se pojavila posle incidenta u Japanu, a tiču se bezbednosti atomske centrale. Prema njegovim rečima, Ministarstvo ekonomije, energetike i turizma planira da zatraži dopunske garancije bezbednosti, koje treba da potvrdi Međunarodna agencija za atomsku energiju (MAAE) i nadležni organi Evropske komisije, kako bi se primenili pojačani standardi bezbednosti i sigurnosti.

"Do kraja 2011. godine Ministarstvo će razmotriti i oceniti rizik bezbednosti nuklearke Belene pod patronatom MAAE, uključujući i ocenu i analizu rizika od poplava, požara, eksploziva, seizmološkog i tehničkog rizika od zaustavljanja i hlađenja aktivnih zona reaktora, imajući u vidu pouke iz Japana", naglasio je Trajkov.

Direktor ruske državne agecnije Rosatom Kiril Komarov prosle sedmice izjavio je da je projekat u potpunosti gotov i da će njegova kompletna izgradnja koštati osam milijardi evra.

Ranije je Rosatom operisao cifrom od 6,3 milijardi evra, a bugarski premijer Bojko Borisov izjavio da neće platiti više od pet milijardi evra.

Prema Komarovu, nuklearka će se isplatiti u roku od 19 godina.

Izgradnja druge bugarske nuklearke Belene počela je 1987. godine, ali je ubrzo, nakon "plišane" revolucije 1989. godine obustavljena. Realizacija je obnovljena 2002. godine, a već 2006. godine održan je tender na kome je pobedila ruska kompanija Atomstrojeksport koja je ponudla dva reaktora, jačine od po hiljadu megavata, novije ruske generacije sa garancijom od 60 godina uz 90 odsto korišćenja kapaciteta.

Zvanična izgradnja počela je dve godine kasnije, 3. septembra 2008. godine, ali je vrlo brzo obustavljenja zbog neregulisanog finansiranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

20 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: