HR: Privilegovane penzije manje 10%

U hrvatskoj će od 1. jula za deset odsto biti smanjene penzije koje su ostvarene po posebnim propisima o penzionom osiguranju, a ne na osnovu radnog staža.

Region

Izvor: B92

Subota, 29.05.2010.

01:19

Default images

To se odnosi na penzije veće od 3.000 kuna (482 evra), a prema tom zakonu, oko 90.000 korisnika tih penzija svoja smanjena primanja dobiće u avgustu.

Smanjenje se ne odnosi na penzije stoprocentnih hrvatskih ratnih vojnih invalida i rudara iz ugljenokopa Tupljak, kao ni na penzije radnika koji su bili profesionalno izloženi azbestu.

Privilegovane penzije su penzije veterana rata iz 90-ih, bivših partizana, bivših pripadnika oružanih snaga NDH - domobrana i ustaša, pripadnika JNA, akademika, državnih zvaničnika i saborskih poslanika.

Primenom zakona ove godine očekuje se ušteda od oko 250 miliona kuna (34,5 miliona evra), 2011. oko 610 miliona kuna (84 miliona evra), a 2012. oko 620 miliona kuna (85,4 miliona evra).

Smanjenje broja zaposlenih

Vlada Hrvatske donela je odluku o usvajanju plana smanjenja broja zaposlenih u trgovačkim društvima u većinskom vlasništvu države i u javnim ustanovama za pet odsto. Ovaj plan predviđa otpuštanja pet odsto zaposlenih do kraja godine.

Vlada je kompanijama i ustanovama dala rok od 60 dana za analizu situacije i osmišljavanje plana zbrinavanja prekobrojnih, kao i 120 dana za sprovođenje plana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: