Prodato 75 odsto akcija Rompetrola

Dinu Patričju je prodao naftnoj kompaniji "Kazmunaj gaz" iz Kazahstana 75 odsto akcija Rompetrola za 2,7 milijardi dolara.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.08.2007.

15:09

Default images

Patričju, vlasnik rumunske kompanije Rompetrol, je izjavio da tom transakcijom Rompetrol ima pristup naftnim poljima u Kazahstanu i energetskim resuersima, što će osigurati nezavisnost od nabavki iz Rusije.

Vrednost kompanije Rompetrol je procenjena na 3,616 milijardi dolara, a njen vlasnik će raspolagati sa četvrtinom akcija i ostaće predsednik i generalni direktor kompanije, što je predviđeno u ugovoru za kompanijom iz Kazahstana.

Državna naftna kompanija "Kazmunaj gaz" iz Kazahstana, već neko vreme je najavljivala da namerava da uđe na evropsko tržište.

Transakcija kompanije Rompetrol još treba da dobije saglasnost Brisela, ali se u Rumuniji procenjuje da to neće biti problem, jer je Evropska unija promovisala strategiju za pronalaženje resursa energije, koji bi bili alternativni ruskim energetskim zalihama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ko je u Rusiji ostao, sad trlja ruke

Evropske banke koje još uvek posluju u Rusiji su prošle godine uplatile 800 miliona evra poreza u tamošnji budžet, što je četiri puta više nego pre rata u Ukrajini.

20:35

30.4.2024.

1 d

Podeli: